<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 13, 2016

Woedende Turkije: We worden bozer VS, gedraag je

Steeds meer Turkse ministers en politici uiten hun woede nadat de Verenigde Staten via zijn ambassade in Ankara met uitspraken is gekomen over de ontslagen terreurfunctionarissen in Oost-Turkije. De Amerikanen zijn bezorgd omdat burgemeesters van gemeenten die logistieke centra van terreurgroep PKK bleken te zijn en opdrachten van terroristen kregen, uit hun functie zijn gezet.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, liet de Amerikaanse uitingen niet zomaar voorbijgaan. “De Amerikaanse ambassadeur in Ankara is geen Turkse gouverneur. Hij mag zich niet als een lokale gouverneur gedragen. Gedraag je als een man. Wij accepteren dit niet. Wij raken steeds meer teleurgesteld en worden steeds bozer”, haalde Çavuşoğlu uit naar de Verenigde Staten.

Onacceptabel

“Het is onacceptabel hoe de Verenigde Staten heeft gereageerd en zich bemoeit met ons”, zei Çavuşoğlu. “Wij uiten ook onze zorgen aan landen, maar bellen niet onze ambassadeur op om hem een verklaring af te laten leggen. Ik bel de ambassadeur in Washington niet op om aan hem uitspraken te laten doen over de toenemende islamofobie en toenemende racisme tegenover kleuren in de VS. Ik bel hem ook niet op om te zeggen dat hij een uitspraak moet doen over hoeveel mensen de Amerikaanse politie heeft gedood. Als ik mijn zorgen uit, doe ik dat rechtstreeks tegen mijn gesprekspartner John Kerry. Zo hoort dat. Als Erdoğan iets gaat zeggen tegen de VS, belt hij Obama op. Hij doet dat niet via onze ambassadeur in Washington”, legde Çavuşoğlu uit.

Baas

De Turkse minister was nog niet klaar: “Als wij onze zorgen uiten, wordt dat gelijk als bemoeienis opgevat. Maar zij mogen van alles zeggen. Sorry hoor, maar jullie zijn niet de baas van Turkije. Turkije is geen tweederangs land. Als jullie als echte mannen je betrekkingen wil vervolgen, ben je verplicht Turkije als een gelijkwaardige gesprekspartner te zien. Dat was het oude Turkije [waar je deed wat je wilde]. Ken je plek, de wet en je bevoegdheid.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA

Sep 13, 2016
Loading posts...