<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 18, 2016

Woordenoorlog: Turkse oppositiepartijen halen stevig uit naar elkaar

“Reservewiel”, “onderbroekelastiek van terreurgroep PKK en diens simkaart”, “krukje van de AKP” en “onbeschoften en domkoppen”. Dit zijn slechts enkele termen die de Turkse oppositiepartijen CHP en MHP deze week naar elkaar over en weer uitten naar aanleiding van de zuivering van het Turkse staatsapparaat na de couppoging van terreurgroep FETO en een mogelijk referendum over de invoering van een presidentieel systeem.

De Partij van de Nationalistische Beweging MHP is het eens met de FETO-maatregelen en zuiveringen van de regerende AK-partij en heeft kritiek dat het te langzaam gebeurt bij hoge functionarissen. “Daarnaast moet men uitkijken zodat mensen niet gedupeerd raken”, reageerde MHP nog recent op de maatregelen die Turkije neemt.

De Republikeinse Volkspartij CHP was niet blij met deze uitspraak en beschuldigde MHP ervan als advocaat te handelen van de AK-Partij. “Dus het is een probleem als wij Turkije proberen te beschermen en geen probleem als jullie er alles aan doen om als militanten te opereren van terreurgroep FETO? Jullie [CHP’ers] zijn een stelletje onbeschoften”, reageerde MHP terug.

De CHP was kort daarna weer niet tevreden met zijn collega-oppositiepartij, die aangeeft dat er een referendum moet worden gehouden als het Turkse parlement het niet eens is met de invoering van een ander systeem dan het huidige, waarmee Turkije zich redt van een coupgrondwet. “Jullie zijn het reservewiel van de AK-Partij”, zei CHP tegen MHP en kwam met meerdere aantijgingen aan het adres van de MHP-voorzitter Devlet Bahçeli. Deze haalde daarna op zijn beurt weer flink uit. Hij noemde CHP “het onderbroekelastiek van terreurgroep PKK” als antwoord op het reservewiel, gebruik makend van hetzelfde Turkse woord ‘lastik’, die de beide betekenissen krijgt [en beide in het Turks veel harder aankomen dan in het Nederlands lijkt].

De MHP vindt dat het huidige regeersysteem tegen de grondwet is en gereviseerd dient te worden. “De huidige situatie moet verbeterd worden of de huidige situatie moet een juridische status krijgen zodat schendingen ophouden. We staan naast het volk en kunnen dit aan hun vragen. We doen wat nodig is voor de politieke stabiliteit van Turkije. De MHP wil dat het huidige systeem wordt gereviseerd.”

Woordenoorlog

Dinsdag gaf Bahçeli aan dat CHP met meer woordenaanvallen is gekomen op MHP. “We zijn door hun het krukje van de AK-Partij genoemd. We gooien volgens hun de zaken weg die goed voor ons zijn. We worden volgens CHP door de AK-partij als wandelstok gebruikt”, zei Bahçeli en kwam met een antwoord: “Als jullie iets weten, mogen jullie praten. Als jullie iets niet [zeker] weten, hou dan je mond zodat men denkt dat jullie nog echte mannen zijn.”

De MHP-voorzitter was nog niet klaar met CHP. “Dus het is geen probleem als jullie het apparaat van HDP zijn en de simkaart van de PKK zijn? Breekt er nu opeens de hel los als wij met een voorstel komen? Jullie kennen de MHP niet. De verdelers en de zogenaamde intellectuelen in de CHP zitten onder het bitumen. CHP mag niet in hun val trappen, dat is tegen de historie van de partij. We hoeven niets te leren van de partij die nu intern op een slordige vlooienmarkt lijkt”, aldus Bahçeli.

 
© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 18-10-2016

Oct 18, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...