<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 25, 2021

Zo wil Turkije strijden tegen het Islamofobievirus

In landen waar veel Islamofobie, oftewel moslimhaat, heerst en dit steeds verder toeneemt, moet een sterk communicatienetwerk opgezet worden dat ook actief is in de internationale arena.

“We moeten gewetensvolle politici, intellectuelen, journalisten en geestelijken, inclusief onze eigen geestelijkheid, over de hele wereld mobiliseren tegen de ziekte van Islamofobie”, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag tijdens het eerste ‘International Media and Islamophobia Symposium’ in de Turkse hoofdstad Ankara.

Om Islamofobie, die een belangrijke rol speelt bij vrede en veiligheid voor de mensheid, te voorkomen, moeten inspanningen komen gebaseerd op gezond verstand, zei Erdoğan.

Hij benadrukte dat wanneer de Islamitische wereld eenheid onder elkaar vestigt, het mogelijk is om in korte tijd vooruitgang te boeken in de strijd tegen moslimhaat.

Erdoğan onderstreepte dat Islamofobie als de ziekte kanker is die zich snel verspreidt in vele delen van de wereld, vooral in het Westen.

De strategie van “het demoniseren van moslims”, geïnitieerd door de Amerikaanse regering na de terreuraanslagen van 9/11, had een functie om het Islamofobievirus verder te verspreiden. “Bovendien was dat [virus] als aanwezig in sommige samenlevingen.” Recent zei Erdoğan ook dat het Islamofobievirus net zo erg is al het nieuwe coronavirus.

In plaats van de dimensies van de westerse [extreemrechtse] dreiging te bespreken, kiezen degenen die onder de invloed van racistische en discriminerende trends vallen de gemakkelijke uitweg, onderstreepte hij.

Erdoğan vertelde dat westerse landen de onzekerheden proberen te vermijden die worden veroorzaakt door de veranderende mondiale machtsverhoudingen door hun publieke opinie af te leiden met fascistische retoriek. “Marginale racistische bewegingen vormen nu het centrum van de westerse politiek.”

“Degenen die zichzelf lange tijd in een vooraanstaande positie in de wereld hebben geplaatst als het bolwerk van religieuze vrijheid, hebben gestreden om alle symbolen van moslims vandaag de dag te verbieden”, waarschuwde de Turkse president.

Verwijzend naar de toenemende Islamofobe aanvallen, zei hij dat de westerse autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de veiligheid van alle burgers, met name de politieke partijen en de politieorganisaties, van Islamofobie een wedstrijd hebben gemaakt.

“Deze oriëntaties van de politiek en openbare instellingen leiden tot de ontwikkeling van een ongegrond vooroordeel tegen de Islam en moslims onder democratische mensen die in westerse landen wonen”, zei hij, eraan toevoegend dat welvaart niet lang kan bestaan ​​als de vrijheden zijn verdwenen.

Het tweedaagse symposium vindt plaats in het ATO Congresium, een internationaal congres- en expositiecentrum. Het wordt georganiseerd door de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK), het Voorzitterschap van Religieuze Zaken, Erciyes Universiteit, de Turkse Radio en Televisie Corporation (TRT) en de in Ankara gevestigde beleidsdenktank SETA Foundation.

Verenigde Naties

In maart uitte de Verenigde Naties (VN) zich ook over het Islamofobievirus. “Het Islamofobievirus bereikt een pandemieniveau”, aldus VN-chef Antonio Guterres. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-05-2021

May 25, 2021
Loading posts...