<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 17, 2017

Zuidoost-Turkije massaal de straat op

In de Turkse stad Diyarbakır zijn zondag een groot aantal Turken met Koerdische achtergrond de straat opgegaan voor Palestina en Al-Quds. De grote bijeenkomst legde de nadruk op “het beschermen van Al-Quds”. Meerdere organisaties deden daaraan mee. Initiatiefnemer is de Turks-Koerdische politieke partij Hür Dava Partisi (HÜDA PAR).

De betoging is tegen de Amerikaanse erkenning van Al-Quds als hoofdstad van Israël.

Duizenden Turkse Koerden scandeerden in het Turks en Koerdisch de zinnen “VS, wegwezen uit het Midden-Oosten” en “Al-Quds is van ons en blijft van ons”. Ook is benadrukt dat “Diyarbakır de broederstad is van Al-Quds”.

Voorzitter van HÜDA PAR Zekeriya Yapıcıoğlu zei tijdens zijn speech dat “Al-Quds pas weer tevreden is als moslims eenheid vormen”. “Na het Trump-besluit zijn inmiddels drieduizend mensen gewond geraakt. Zij durven dit (erkennen Joodse hoofdstad) niet omdat ze machtig zijn, maar omdat ze zien dat we (moslims) uit elkaar zijn geraakt en steeds elkaar in de haren vliegen.”

Yapıcıoğlu legde tijdens zijn speech de nadruk ook op het zionisme. “Zionisme is gebaseerd op racisme. Zij zien zich niet op hetzelfde niveau als andere volken. Hun racisme heeft een vorm van een geloofsovertuiging aangenomen. Wij moslims moeten een eenheid vormen”, aldus Yapıcıoğlu.

De HÜDA PAR-voorzitter riep moslimlanden ook op “het zionistische netwerk niet meer als staat (Israël) te erkennen”. “Gooi alle zionisten vermomd als diplomaten per direct uit jullie land.”

Cizre

In de Turkse stad Cizre in de provincie Şırnak waren ook veel Turkse-Koerden op straat. “Wij zullen niet toestaan dat Al-Quds, het hart van de oemma, wordt afgepakt”, klonk het daar.

Ankara

In de Turkse hoofdstad Ankara is zondag ook een grote manifestatie gehouden voor Palestina en Al-Quds. Daar was de opkomst ook groot.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – DIYARBAKIR – ŞIRNAK | Gepubliceerd: 17-12-2017

Dec 17, 2017
Loading posts...