<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 14, 2020

15 juli: zo ontplooide de grote Turkse volksmacht

In 2016 werd Turkije op 15 juli getroffen door een verraderlijke couppoging, resulterend in een ongekende dag voor de wereld. Die nacht kwam een veertig jaar lange FETO-infiltratie en aansluitend de meest extreme vorm van verraad boven water. Miljoenen ervaren Turken wachtten slechts op een (video-)oproep van een hoge leider: dit keer zouden de zwaarbewapende putschisten (moeten) falen. De democratie moest zegevieren, koste wat het kost en desnoods met de blote handen.   

Toen snel duidelijk werd wat er in de nacht van 15 juli op 16 juli (weer) aan de hand was, aarzelden miljoenen Turken dit keer niet om het heft in eigen handen te nemen. De strijdlustige volksmacht was ingeschakeld: de coupplegers hadden vanaf dat moment weinig aan hun gekaapte tanks, gewapende helikopters of F-16’s.

De wonden zijn, na vier jaar, nog steeds vers. De pijn ligt hem meer in de 251 martelaren en duizenden gewonden, maar hun heldendaden zorgen ook voor oprechte trots. 15 juli is een nationale feestdag geworden: de ‘Dag van Democratie en Nationale Eenheid’. Elk jaar wordt dat grootschalig gevierd.

“De dag dat het heldenvolk opstond”, reageerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vaker, die destijds nipt van de dood ontsnapte. Een omgekocht moordteam faalde uiteindelijk. Een tweede poging op de luchthaven Atatürk faalde ook. Tienduizenden Turken bestormden het vliegveld, waar bloeddorstige coupplegers Erdoğan opwachtten. De coupplegers vertrouwden op hun wapens en tanks, maar hadden niet verwacht dat ze bestormd zouden worden door tienduizenden Turken die totaal niet bang waren voor de dood en snel door hadden dat er meer op het spel stond.

Samen met de burgers vielen ook Turkse speciale eenheden binnen die snel een einde maakten aan de illegale bezetting van het vliegveld. Buiten en op alle grote wegen van Istanbul en andere steden stonden miljoenen Turken gereed om hun land te redden. Achteraf werd bekend dat er zowel overal en op kritieke locaties meerdere ongekende heldendaden hebben plaatsgevonden. Zo hadden enkele dorpelingen in Kahramankazan al snel door dat door FETO-putschisten gekaapte gevechtsvliegtuigen niet de lucht in moesten, met alle gevolgen van dien. (LEES meer)

Het land was, hoe zwaar de strijd ook verliep, gered. Turkije bleef die dag van de Turken, is een veelvoorkomende reactie.

Bekijk hier enkele korte documentaires over de langste nacht van Turkije:

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 14-07-2020

Jul 14, 2020
Loading posts...