<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 01, 2017

‘Aanslag Istanbul niet eens meer terreur te noemen: oorlog’

Turkije is zaterdagnacht in de eerste uren van het nieuwe jaar opnieuw opgeschrikt door een terreuraanslag. Bij een aanslag van een schutter in een nachtclub in Istanbul zijn zeker 39 doden en 69 gewonden gevallen.

Turkse veiligheidsdeskundigen zijn woedend: “De aanslag is niet eens terreur meer te noemen. We zijn weer aangevallen na onze succes in Noord-Syrië en tegen terrorisme”, zegt Bülent Orakoğlu, oud-vicevoorzitter van het kantoor van de Turkse inlichtingendienst. “Terreur wordt door het Westen gesteund. Ze moeten nu niet met krokodillentranen komen. Wij trappen niet meer in jullie ‘steunbetuigingen’. Ga dit niet weer achter een sluier van terreur plaatsen. Het is bekend wie wapens sturen naar terreurgroepen. Ze hebben gefaald met hun couppoging, doel was burgeroorlog [net als in Syrië]. Het was bekend dat ze het met aanslagen opnieuw gaan proberen.”

Veiligheidsdeskundige Abdullah Ağar meldt op de Turkse tv-zender Ahaber dat alles zeer professioneel is gepland. “De schutter is erg koelbloedig gevlucht. Dit is een aanval geweest op een levensstijl. Doel daarachter is duidelijk. Turkije is onder een asymmetrische aanval.”

De deskundigen vinden het ook opvallend dat de Verenigde Staten in de eerste minuten na de aanslag met een steunbetuiging is gekomen, terwijl dat niet is gedaan na de mislukte couppoging. “Ze geven aan hulp te gaan sturen, alsof onze eigen veiligheidsdiensten onbekwaam zijn. Dat is ook een negatieve perceptie. Vergeet niet dat Turkije al hun vuile plannen voor in het Midden-Oosten heeft verpest. De regering van Obama heeft flink geblunderd in het Midden-Oosten”, aldus Orakoğlu.

Steeds meer geluiden melden dat de meerdere aanslagen niet meer ‘normale terreuraanslagen’ meer worden genoemd, maar Turkije wordt aangevallen door diepe staten [van drie bekende landen] en in oorlog is.

De terreuraanslag komt een dag nadat Turkije twee Daesh-leiders heeft uitgeschakeld en bekend heeft gemaakt aan de wereld dat de Verenigde Staten niet strijdt tegen Daesh en wapens aflevert aan terreurgroepen in Syrië (LEES meer [1] en [2]). De aanslag komt ook nadat Turkije zich heeft ingezet voor een wapenstilstand in Syrië en Noord-Syrië zuivert van terreur. “Er is een lobby die geen vrede wil in Syrië, maar een langdurende oorlog. Het maakt niet uit welke terreurgroep (PKK/FETO/Daesh) achter deze aanslag zit. Ze hebben allemaal de handen ineen geslagen tegen Turkije. Denken jullie dat de schutter alles in zijn eentje heeft kunnen plannen?”, meldt Orakoğlu.

Perceptie

Niet alleen is er in het buitenland opnieuw een negatieve perceptie, maar ook in Turkije. Dit keer was de religieuze Diyanet doelwit. Een groep bestaand uit ook een CHP-parlementslid (Baris Yarkadas) heeft getweet dat Diyanet voor polarisatie heeft gezorgd tijdens de jaarwisseling en dat de aanval is gepleegd omdat de nachtclubeigenaar een Aleviet zou zijn.

Turken zijn het gewend dat er dit soort provocatieve berichten (en beelden van doden) de wereld ingaan na elke terreuraanslag, vandaar ook de tijdelijke blokkeringen van sociale mediakanalen.

Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan meldt dat Turkije geen doorgang zal geven aan de vuile plannen en spelletjes. “We gaan terrorisme bij zijn bron bestrijden.”

Erdoğan gaf eerder ook aan dat Turkije in een onafhankelijkheidsoorlog verkeert en vanuit alle kanten wordt aangevallen.

De Russiche president Vladimir Putin heeft zondag Erdoğan gebeld en zijn steun uitgesproken voor Turkije: “Het is ons gemeenschappelijk doel om een gepast antwoord te geven op terrorisme”, aldus Putin.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 01-01-2017

Jan 01, 2017
Loading posts...