<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 29, 2020

Christenen bedanken Erdoğan voor restauratie klooster

De oecumenische patriarch in Istanbul heeft zijn dank geuit aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan voor de restauratie en de heropening van het Sümelaklooster in Trabzon.

Dat deed aartsbisschop Bartholomeus telefonisch, is bekendgemaakt.

De Griekse patriarch van de oosters-orthodoxe kerk feliciteerde na zijn dankbetuiging ook de Islamitische wereld en de Turken met het aankomende Offerfeest, Eid al-Adha, dat vrijdag begint.

Dinsdag ging het Sümelaklooster na drie jaar intensief onderhoud open. Ook is gezorgd voor het geotechnische onderhoud van rotsen waar het kloostercomplex in is gebouwd.

Sümela is een van de belangrijkste religieuze toerismecentra in Turkije, goed voor jaarlijks honderdduizenden toeristen. Het historische klooster ligt in het wijk Maçka en werd in 2000 opgenomen in de tijdelijke UNESCO-lijst van werelderfgoederen. Volgens de VN-instantie is het gebedshuis 385 na Christus gebouwd.

Op 15 augustus 2010 is na toestemming van het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme het klooster na 88 jaar weer heropend voor religieuze diensten.

Godsdienstvrijheid in Turkije

Turkije heeft de vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel staan. In Turkije leven zo’n 180.850 christenen en 20.000 joden. Er staan in totaal 435 kerken en synagogen in het land. In Turkije staan relatief vijf keer meer gebedshuizen voor niet-moslims dan voor moslims in Europa en de VS. (LEES meer)

Turkije bouwde recent een nieuwe Syrische-orthodoxe kerk voor de minderheid in Istanbul. “Moge God [de Turkse president] Erdoğan beschermen”, was de reactie van hun christelijke leider. (LEES meer + FOTO’S)

In de oostelijke Turkse provincie Van zijn Armeniërs Turkije dankbaar voor de heropening van een kerk. (LEES meer + FOTO’S)

De Turkse regering zit ook achter de restauratie van de unieke Bulgaarse orthodoxe ‘IJzeren Kerk’ in Istanbul, feestelijk geopend in 2018 door de Turkse president en Bulgaarse premier. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-07-2020

Jul 29, 2020
Loading posts...