<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 14, 2019

Erdoğan brengt oplossing en vrede in Syrië stap dichterbij

De leiders van Turkije, Iran en Rusland hebben zich donderdag nadrukkelijk uitgesproken tegen “separatistische agenda’s” in Syrië.

De presidenten verklaarden vastbesloten te zijn “zich te verzetten tegen separatistische agenda’s die erop gericht zijn de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië en de nationale veiligheid van de buurlanden te ondermijnen”, is benadrukt in een verklaring die is vrijgegeven na een trilaterale top over Syrië.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, zijn Russische tegenhangers Vladimir Poetin en Hassan Rouhani uit Iran ontmoetten elkaar voor de vierde keer in de Russische toeristenstad Sochi in de Zwarte Zee om de situatie in Syrië te bespreken.

Ze “stemden ermee in hun activiteiten te coördineren om de veiligheid en stabiliteit op dit gebied te verzekeren, onder meer door middel van bestaande overeenkomsten, met respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit” van het door oorlog geteisterde land, aldus de verklaring.

Tijdens de top zijn ook de ontwikkelingen besproken na de laatste bijeenkomst in september in Teheran. De samenwerking van de leiders is expliciet nogmaals benadrukt. “Er is gesproken over nieuwe stappen”, aldus Putin.

De presidenten “benadrukken hun sterke en voortdurende toewijding aan de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van de Syrische Arabische Republiek, alsook aan de doelstellingen en principes van het VN-handvest.” Ook drongen ze aan op universeel respect voor de principes en onderstreepten dat niemand hen moet ‘ondermijnen’.

Over het besluit van de VS om troepen uit Syrië terug te trekken, zeiden de presidenten dat de terugtrekking de stabiliteit en veiligheid in de regio zal versterken als Washington de beslissing neemt en het ook waarmaakt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in december de voor sommige landen onverwachte beslissing genomen om alle 2.000 Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken, met kritiek van vele bondgenoten en veiligheidsmedewerkers als gevolg, waaronder zijn eigen kabinet.

Erdoğan heeft sindsdien gezegd dat Turkije klaar is om een ​​grootschalige antiterreurmissie te starten om na de Amerikaanse terugtrekking Noord-Syrië schoon te vegen van alle terreurgroepen zodat miljoenen Syrische vluchtelingen weer terug kunnen keren naar hun thuisland.

De leiders bevestigden ook vastbesloten te blijven samenwerken om terreurgroeperingen, waaronder Daesh en Al-Nusra Front uit de regio, te elimineren.

De verklaring zei ook dat er geen militaire oplossing voor het Syrische conflict is en de enige oplossing een politiek proces is geleid door en in handen van Syriërs. “De presidenten bevestigden hun vastbeslotenheid om de oprichting van het constitutioneel comité zo snel mogelijk te vergemakkelijken”, bevestigde de verklaring.

De internationale gemeenschap, met name de VN, moet worden opgeroepen om “de steun aan Syrië te vergroten door aanvullende humanitaire hulp te verlenen, infrastructuuractiva te herstellen, inclusief water- en stroomvoorzieningsfaciliteiten, scholen en ziekenhuizen” zodat Syriërs aan een normaal en vreedzaam leven worden geholpen.

De drie leiders besloten ook om de volgende trilaterale top in Turkije te houden op uitnodiging van Erdoğan, volgens Putin de man die zich succesvol inzet voor een oplossing in Syrië. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – SOCHI | Gepubliceerd: 14-02-2019

Feb 14, 2019
Loading posts...