<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 04, 2016

Erdogan: Moslimwereld moet nu samenwerken

Het is tijd dat de islamitische wereld samenwerkt en solidair met elkaar is.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tegen de televisiezender Rotana uit Dubai.

“We zien dat er schandelijke gebeurtenissen plaatsvinden die tegen de moslimwereld worden gebruikt”, benadrukte de Turkse president.

Erdoğan sprak ook over de Amerikaanse 11 septemberwet, die het mogelijk maakt dat slachtoffers Saudi-Arabië aanklagen waar volgens de Saudi’s ernstige onbedoelde gevolgen uit kunnen voortvloeien. “Turkije en Saudi-Arabië zijn altijd doelwit geweest. We hebben elkaar nodig. De gebeurtenissen in Irak, Tunesië, Syrië, Libië, Pakistan en Afghanistan kunnen niet apart van elkaar gezien worden. We zien dat alle valkuilen en vuile plannen gericht zijn op de islamitische wereld”, zei Erdoğan.

De moslimwereld moet met elkaar samenwerken en solidair zijn wil het vuile plannen tegengaan, liet Erdoğan weten. “Als we dat niet doen, zal men flink verliezen.”

Turkije heeft inmiddels stappen gezet tegen de Amerikaanse wet. “Ik heb het Turkse ministerie van Justitie en Buitenlandse Zaken laten weten dat ze Saudi-Arabië moeten ondersteunen in het corrigeren van deze grote fout [wet]. Als de huidige voorzitter (Turkije) van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) gaan we ook stappen zetten en dit onderzoeken vanuit juridisch oogpunt.”

Het Westen

De Turkse president sprak ook over de vluchtelingenkwestie. “We hebben voor onze broeders 12,5 miljard dollar uitgegeven. Dit is onze taak als mensen. Aan de andere kant vlucht het Westen voor zijn verantwoordelijkheden. In totaal hebben alle internationale organisaties maar 520 miljoen dollar uitgegeven voor de vluchtelingen.”

Syrië

De Turkse president liet weten dat Turkije als doel heeft 5.000 vierkante kilometer in Syrië van terroristen te zuiveren. “We willen een veiligheidszone instellen. Zo kan het Syrische volk terug naar hun eigen land”, gaf Erdoğan aan.

Dankzij de Turkse militaire operatie ‘Eufraat Schild’ zijn tussen de 30.000-40.000 Syriërs teruggekeerd naar hun stad Jarablus, zei Erdoğan. “Bashar al-Assad moet weg. Hij heeft 600.000 mensen vermoord.”

De Turkse president had ook iets te zeggen tegen de Verenigde Staten, die wapens in Syrië levert aan terreurgroepen PYD en YPG, de Syrische tak van de PKK (VIDEO). “Als ik ze daarop aanspreek, zeggen ze dat deze terreurgroepen tegen Daesh ‘strijden’. We hoeven elkaar niet voor de gek te houden”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 04-10-2016

Oct 04, 2016
Loading posts...