<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 16, 2019

Erdoğan: Overblijfselen van kruisvaarders niet blij met herrijzen Turkije

Turkije is na Nieuw-Zeeland het land dat het hardst is getroffen door de terreuraanslagen in Christchurch gepleegd door de extreem-rechtse terrorist Brenton Tarrant (28) uit Australië. Turken zijn woedend op het manifest dat Tarrant heeft achtergelaten waarin staat dat “zij [aanhangers van zijn gedachtegoed] naar Istanbul zullen komen en alle moskeeën zullen vernietigen”. Ook stonden anti-Turkse sentimenten op zijn machinegeweer.

Voor president Recep Tayyip Erdoğan is het zeer duidelijk dat het niet om een eenmansactie gaat van Tarrant en een paar rechts-extremisten. Genoeg reden om de hoogste officials van Turkije na hem naar Nieuw-Zeeland te sturen. Het besluit kwam op dezelfde dag. (LEES meer)

“Hij [terrorist Tarrant] uitte onzin door [in de richting van Turken] te zeggen ‘we zullen je vermoorden als je ten westen van de (zee)straat oversteekt. ‘We zullen naar Istanbul komen en alle moskeeën en minaretten vernietigen’, stond in zijn manifest dat hij achterliet. Waar ligt Nieuw-Zeeland en waar ligt Turkije qua afstand?”, zei Erdoğan tijdens een zeer drukbezochte bijeenkomst in de Turkse provincie Tekirdağ.

“Hoe kan een moordenaar aan de andere kant van de wereld zich zo kwaadwillig gedragen tegen moslims en Turken”, benadrukte Erdoğan.

De Turkse president merkte ook op dat de terrorist zijn geweer versierde met namen van alle bekende vijanden van Turken en moslims sinds de tweede belegering van Wenen (1683), inclusief tirannen van de kruistochten.

Erdoğan zei ook dat de extreem-rechtse terrorist die ten minste 49 moslims in moskeeën in Nieuw-Zeeland heeft vermoord, zich stoorde aan de eenheid en waarden van de Turkse natie. “Natuurlijk zullen de overblijfselen van kruisvaarders zich storen aan het herrijzen van Turkije. We willen geen nieuwe strijd tussen kruisvaarders en moslims. Het feit dat zes van de tien wereldmegaprojecten in Turkije wordt gerealiseerd, zorgt voor jaloezie bij sommigen.”

De Turkse president zei ook dat het cruciaal is voor Turkije om machtig te zijn. “Turkije is groter dan zijn landsgrenzen. Turkije is de hoop van de wereld. Turkije is het symbool van solidariteit en gerechtigheid. Dit is de reden waarom terroristen duizenden kilometers ver van ons land zich richten op onze natie en ons land.”

Erdoğan liet ook weten dat de extreem-rechtse terrorist in Istanbul is geweest. “Hij kwam een keer voor drie dagen naar Istanbul en voor de tweede keer voor 40 dagen. Wie zijn de connecties? We gaan dat aan het licht brengen.”

Christenterrorist

In Turkije is ook grote discussie ontstaan om de term christenterrorist en de gedachte dat men zich niet moet verlagen naar het niveau van reageerders die religie aan terreur toewijden door Tarrant een christenterrorist te noemen. De Turkse parlementariër Mustafa Yeneroğlu vraagt Turken om die associatie niet te maken.

“Terreur kent geen religie. Terreur toewijden aan religies is de grootste fout en zorgt voor haat jegens religieuze minderheden. Door de uiting christenterrorist te gebruiken, worden zij doelwit waar ze als minderheid leven, net als westerse moslims dat worden bij het woord moslimterrorist. Dit zal alleen de mentaliteit van Daesh (IS) en Breivik tevredenstellen.”

President Erdoğan corrigeerde in 2017 ook bondskanselier Angela Merkel vanwege haar soortgelijke uiting in Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 16-03-2019

Mar 16, 2019
Loading posts...