<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 26, 2021

Erdoğan volop in tegenaanval tegen rentebende: ‘Rente zal verder dalen’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft vrijdag laten weten dat zijn land de rente verder gaat verlagen en zijn regering zich 19 jaar lang heeft voorbereid op de huidige economische onafhankelijkheidsoorlog.

“We zullen ons volk, arbeiders en producenten niet laten onderdrukken door de hoge rente. Ons enige doel is de werkgelegenheid, de inkomst en de toekomst van onze burgers te beschermen”, sprak de Turkse leider tijdens een meervoudige openingsceremonie in Izmir, waaronder een nieuw voetbalstadion. Het gaat om 97 voltooide projecten ter waarde van 668 miljoen lira. Ook overhandigde hij honderden nieuwgebouwde luxe huizen aan aardbevingsslachtoffers.

“Wat ze ook doen, ze zullen ons niet kunnen afwenden van ons economische programma dat gericht is op productie, werkgelegenheid en het saldo op de lopende rekening”, zei Erdoğan tegen de toegestroomde menigte. “De rente zal [verder] dalen.”

Kortgeleden verlaagde Turkije de rente in meerdere stappen van 19 naar 15 procent. Dat is alsnog zeer hoog vergeleken met in westerse landen. Erdoğan ziet de rente als een plaag en noemde het rentesysteem veelvuldig een meedogenloos en oneerlijk systeem. Het liefst ziet hij het per direct verdwijnen uit zijn land. De rentelobby vergelijkt hij vaker met bloedzuigers en noemt ze vaker een bende. In 2016 sprak hij de media- en rentebazen, waaronder de familie Rothschild (James Rotschild) en joodse geldbazen als sleutelfiguren, samen met zijn Turkse delegatie persoonlijk in New York toen hij daar voor de destijdse VN-bijeenkomst was.

De hoge rente, een lage wisselkoers of IMF-voorstellen, “niets is belangrijker dan de baanzekerheid, inkomst en de toekomst van onze burgers”. “Met de wil van Allah zal het ze, net zoals dat het geval was in 1923, ook niet lukken in 2023.”

Turkije bereidt zich al 19 jaar voor op dit economisch beleid, benadrukte de Turkse president. “We zijn nu het stadium gepasseerd om de chronische ziekten van de economie van ons land niet alsmaar tijdelijk te verminderen, maar permanent te behandelen. Maakt u zich geen zorgen, onze bedrijven zullen meer verdienen, onze medewerkers zullen betere lonen krijgen en individuen zullen de komende periode veel geld hebben. Ik geloof oprecht dat ons land in 2023 zijn keuze zal maken en niet voor economen en politici die in buitenlandse opdracht handelen, kiezen, maar voor de opbouw van een groot en machtig Turkije.”

Over de oppositiepartij CHP was Erdoğan kort: “Ze kunnen niets anders dan liegen. Het is over en uit met die oneerlijke CHP-voorzitter [Kılıçdaroğlu]”, zei de Turkse president na slogans van burgers tegen CHP. Die zijn niet vergeten dat de Amerikaanse president Joe Biden beloofde de Turkse oppositie te gebruiken om Erdoğan omver te werpen. (LEES meer)

“Onze reserves zijn gestegen naar 127 miljard dollar. Dat was eerder ‘slechts’ 27,5 miljard dollar. Wie heeft het IMF uit ons land gezet en alles afbetaald in 2013? Wij. En wat de doet die CHP? Ze zijn weer hand in hand met het IMF, zelfs tot op de dag van vandaag. Want zij laten zich door [het buitenlandse] IMF leiden. IMF-oplossingen brengen het land enkel honger, werkloosheid en armoede“, onderstreepte Erdoğan. “De wereld is groter dan vijf en we gaan onze eigen economische programma’s hanteren.”

Overigens is het onderlinge geduw en getrek van de omstreden alliantie CHP-Iyi-HDP flink toegenomen, omdat een Iyi-parlementariër de familie van een omgekomen Turkse militair (martelaar) heeft uitgescholden en HDP’ers steeds meer openlijk om een eigen [terreur]staat krijsen. “Het Turkse volk gaat hen dit keihard betaald zetten [in 2023]”, is steeds vaker te horen tijdens straatinterviews en praatprogramma’s op de meest bekeken Turkse zenders.

VAE

Turkije kreeg donderdag de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de vloer. De Emiraten lieten tijdens het historische bezoek weten tien miljard dollar te gaan investeren in Turkije en tekenden tien overeenkomsten. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-11-2021

Nov 26, 2021
Loading posts...