<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 29, 2022

EU-grensleger betrokken bij pushbackschandaal vluchtelingen, directeur weg

Uitvoerend directeur Fabrice Leggeri van de Europese grens- en kustwacht Frontex is opgestapt na een onderzoek naar de betrokkenheid van het grensbewakingsagentschap bij illegale pushbacks, meldden meerdere nieuwszenders vrijdag.

Het ontslag van Leggeri komt nadat uit een ander gezamenlijk onderzoek van meerdere Europese mediakanalen bleek dat, ondanks publieke ontkenning, het EU-grensagentschap volgens hun eigen bronnen betrokken was bij illegale pushbacks van vluchtelingen in de Egeïsche Zee.

Politico, Der Spiegel en Lighthouse Reports meldden dat Leggeri zijn ontslag heeft aangeboden en zijn besluit heeft medegedeeld aan de raad van bestuur van Frontex.

De EU-waakhond voor fraudebestrijding, Olaf, zal naar verwachting zijn rapport publiceren over de twijfels rond het management van Frontex.

Een ander rapport van Olaf, dat volgens een EU-functionaris niet met het grote publiek is gedeeld vanwege de gevoeligheid van de informatie, heeft ook de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks bevestigd.

Volgens de bron waren Leggeri en andere topfunctionarissen ook op de hoogte van de illegale activiteit, maar probeerden ze het te verdoezelen.

Een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door de Franse krant Le Monde, het Duitse weekblad Der Spiegel, de Zwitserse nieuwszenders SRF Rundschau en Republik en het in Nederland gevestigde Lighthouse Reports onthulde donderdag dat Frontex tussen maart 2020 en september 2021 betrokken was bij 22 pushbacks.

Het EU-agentschap registreerde de incidenten – waarbij ten minste 957 asielzoekers van rubberboten werden gehaald, in Griekse reddingsvlotten werden gezet en op zee op drift werden achtergelaten – als “preventie van vertrek”, onderstreepte het onderzoek.

Sinds 2015 hebben mensenrechtenorganisaties en toonaangevende media regelmatig melding gemaakt van illegale pushbacks en andere schendingen van de mensenrechten door de Griekse autoriteiten, evenals de medeplichtigheid van Frontex aan deze handelingen die ook in strijd zijn met het EU- en internationaal recht.

Het was met name Turkije dat Griekenland vaker op heterdaad betrapte. De Griekse grens- en kustwacht prikte vluchtelingenboten lek, liet vluchtelingen doodvriezen (FOTO’S) en dumpte hen op een onbewoond eiland. (LEES meer + FOTO’S)

Nederlandse journalist

Eind vorig jaar raakte de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel slaags met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over de illegale pushbacks. Beugel vroeg de Griekse premier, in bijzijn van premier Mark Rutte, of hij “zou willen ophouden met het ontkennen en liegen over de kwestie”, waarna Mitsotakis agressief tekeer ging tegen de Nederlandse. Kort daarna was ze genoodzaakt Griekenland, waar ze met haar kinderen woonde, te verlaten nadat ze later op straat werd aangevallen. Noch de EU noch Nederland kwamen op voor de Nederlandse journalist. (LEES meer + VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-04-2022

Apr 29, 2022
Loading posts...