<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Mar 17, 2021

EU legt China sancties op vanwege wandaden tegen Oeigoeren

De Europese Unie (EU) heeft besloten China te straffen voor de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren, een Turkse moslimminderheid in Xinjiang. Het blok sanctioneerde China voor het laatst in 1989.

Het besluit is woensdag door de 27 lidstaten genomen en wacht nog op een formele goedkeuring door EU-buitenlandministers.

Het gaat om vier Chinese functionarissen die binnenkort niet meer naar EU-landen mogen reizen. Ook worden hun tegoeden in de EU bevroren.

VK

Een soortgelijke zet kwam recent ook uit het VK. De Britse regering noemt de Chinese misdaden “gruwelijke barbarij” en zal Britse bedrijven die zakendoen met Chinezen in Xinjiang zwaar straffen vanwege dwangarbeid. (LEES meer)

VS

In januari rapporteerde een Amerikaanse commissie dat China misdaden tegen de menselijkheid pleegt en sprak ook over ene mogelijke genocide tegen de Oeigoeren. (LEES meer)

China

China wordt er algemeen van beschuldigd Oeigoeren in kampen te hebben ondergebracht. Volgens het World Uyghur Congress hebben maar liefst 1,6 miljoen Oeigoeren China verlaten om in het buitenland te gaan wonen.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International, beschuldigen Peking ervan 12 miljoen Oeigoeren te onderdrukken, van wie de meesten moslims zijn.

In een HRW-rapport uit 2018 werd een campagne van de Chinese regering beschreven als “willekeurige massale detentie, marteling, gedwongen politieke indoctrinatie en massale bewaking van de moslims in Xinjiang”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-03-2021

Mar 17, 2021
Loading posts...