<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 29, 2018

Europese vliegvelden ongerust over komst Turkse megaluchthaven Istanbul

De nieuwe Turkse megaluchthaven in Istanbul zorgt ervoor dat Europese vliegvelden grote maatregelen nemen. Het Turkse vliegveld wordt het grootste ter wereld en opent al in oktober zijn deuren.

De concurrenten zijn ongerust, blijkt uit nieuwsberichten in Europa. Met name enkele Duitse media zijn kritisch op de eigen luchthavens, nu de Turken binnenkort een project van wereldomvang voltooien.

“Het aanzien van luchthaven Frankfurt zal [als transfercentrum] flink afnemen wanneer de nieuwe luchthaven in Istanbul opent”, schreef de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Hoe hebben Turken het voor elkaar gekregen om binnen vier jaar deze luchthaven te bouwen?”, vroeg nieuwsblad Der Stern zich af. “Luchthaven Berlijn kan op zijn vroegst pas in 2020 open.”

Luchthaven Frankfurt zet zich daardoor ook schrap en meldt dat de groeiplannen eerder in werking treden. Zo gaat een nieuw deel van de terminal, waarvan de opening in 2023 gepland stond, al in 2020 open en is grotendeels voor budgetmaatschappijen, bevestigde Fraport-woordvoerder Christian Engel donderdag. “We verwachten het drie jaar voor opleveringsdatum te voltooien.”

Heathrow

Een ander belangrijk transfercentrum, luchthaven Londen Heathrow, heeft recent besloten dat uitbreiding noodzakelijk is om te kunnen concurreren. Zo krijgt de Britse luchthaven een derde startbaan.

Schiphol

In Nederland wordt de komst van de nieuwe Turkse luchthaven ook als zorgelijk beschouwd door VNO-NCW en Schiphol.

Jos Nijhuis, bestuursvoorzitter van Schiphol, reageerde eerder dat “megalomane plannen à la Istanbul niet passen bij de plannen om Schiphol selectief te laten groeien en om een sterke en concurrerende luchthaven te blijven.”

Istanbul

De nieuwe megaluchthaven van Istanbul krijgt, nadat alle bouwfases voltooid zijn, een jaarlijkse capaciteit van 200 miljoen passagiers.

Het vliegveld heeft 143 gates, 13 check-in-eilanden, 468 check-in balies, 114 self-check-in kiosken, 228 paspoortcontrolepunten met kiosken voor e-paspoorten en 51 bagagebanden. De terminal is de grootste ter wereld onder één dak.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL – FRANKFURT  | Gepubliceerd: 29-03-2018

Mar 29, 2018
Loading posts...