<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 25, 2016

Europese voorzitter zegt ook sorry tegen Turkije

“Het spijt me.” Dat zei de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement Elmar Brok, tevens een invloedrijke Duitse christendemocraat, tegen Turkije in Ankara. Hij is samen met de Nederlandse Turkije-rapporteur Kati Piri naar de Turkse hoofdstad afgereisd om samen hun steun te betuigen aan Turkije na de verijdelde staatsgreep.

De late spijtbetuiging van Brok kwam na een vraag waarom het zo lang duurde, ruim 5 weken, om Turkije te bezoeken en steun uit te spreken na de mislukte staatsgreep. “Ik wil hierbij zeggen dat het me spijt, net zoals de Amerikaanse vice-president Joe Biden dat gisteren [in Turkije] heeft gedaan.”

De Europese voorzitter probeerde met lovende woorden te komen na zijn excuses. “We steunen het grondoffensief van Turkije in Noord-Syrië. We steunen Turkije in de strijd tegen Daesh (IS).”

Joe Biden

De Amerikaanse vice-president Joe Biden voelde zich ook schuldig dat het ‘zo lang heeft geduurd om eens langs te komen in Turkije’. Dat zei hij woensdag in Ankara na een gesprek met de Turkse premier Binali Yıldırım. Volgens Biden zouden de Turken geen ‘grotere vriend’ hebben dan de Amerikanen.

Na Biden zegt ook Europese voorzitter sorry tegen Turkije (2)

Biden, op de luchthaven van Ankara onthaald door een assistent-gouverneur, kreeg een kogel cadeau, die tijdens de couppoging op het Turkse parlement is geschoten en tussen het puin lag, als aandenkertje voor zijn steunbezoek.

Teleurstelling

In Turkije wordt er op sociale media en tussen veel Turkse journalisten gesproken of de late spijtbetuigingen wel effect zullen hebben en hoe het zit met de geloofwaardigheid van de spijt uit het Westen.

Eerder werd aangegeven, zo ook door de presidentiele woordvoerder Ibrahim Kalın, dat er anders gereageerd zou worden als de coup was gelukt. “Net zoals hoe ze dat deden in Egypte”, herinnerde Kalın. “Toen was de coup ‘opeens’ nodig en gerechtvaardigd.” De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaf aan dat Turkije in de steek is gelaten door het Westen.

Daarnaast kozen veel westerse media ervoor om de aanval op de Turkse democratie te bagatelliseren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Aug 25, 2016
Loading posts...