<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 19, 2021

Franse burgemeester woedend op Macron om sluiten moskee

De burgemeester van een Franse stad heeft uitgehaald tegen de heksenjacht op moslims van zijn regering nadat een moskee in zijn rechtsgebied beschuldigd en gesloten is “om radicalisme te bestrijden”.

Patrick Floquet, de burgemeester van de stad Montmagny in Noord-Frankrijk, “hekelde de incompetentie van de regering” voor de sluiting van een moskee die de afgelopen vijf jaar zonder enige controverse heeft gefunctioneerd. “Er was nooit enige sprake van om deze moskee daarvoor te sluiten”, vertelde hij dinsdag aan het Franse dagblad Le Parisien.

De moskee is een van de negen gebedshuizen van moslims die zijn gesloten door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Gerald Darmanin, de Franse binnenlandminister, maakte op 15 januari bekend dat ze tot de 18 plaatsen behoorden die op zijn verzoek “bijzonder onder toezicht stonden”, zonder hun namen of locaties bekend te maken.

Volgens het dagblad Le Figaro waren onder meer de redenen waarom de moskeeën werden gesloten “het niet naleven van veiligheidsnormen”, “het verspreiden van geradicaliseerde toespraken” of “het beoefenen van separatisme”. 89 andere Islamitische gebedshuizen die verdacht worden van ‘separatisme’, worden onderzocht.

De Franse burgemeester zei echter dat hij begin deze maand had geverifieerd dat de moskee bezig was met het verbeteren van de veiligheidsnormen, die een veiligheidscommissie tijdens een routine-inspectie in december had opgedragen binnen een maand te doen. Dan mocht de moskee namelijk 476 personen ontvangen.

“Het is een moskee die nog nooit in opspraak is gekomen. Een veiligheidscommissie heeft niets te maken met ‘radicaal Islamisme’. Vijf jaar geleden was op verzoek van autoriteiten een gebedshuis gesloten vanwege de daar gemaakte opmerkingen. Maar daar heeft de huidige moskee niets mee te maken”, benadrukte de Franse burgemeester.

Maandag, op de eerste dag van de hoorzitting van een week in de Nationale Vergadering door een speciale commissie over het “wetsvoorstel ter bevestiging van het respect voor de principes van de Republiek”, bevestigde de Franse binnenlandminister dat artikel 44 van het voorgestelde wetsvoorstel “bedoeld was om de principes te consolideren van de Republiek” en “de regionale autoriteiten worden toegestaan ​​tijdelijk een gebedshuis te sluiten waar toespraken worden gehouden die haat of geweld uitlokken, rechtvaardigen of aanmoedigen.”

Darmanin verdedigde de controversiële wetgeving die alle moslims onder een kam scheert met de woorden dat “de Republiek wordt aangevallen door de separatisten” en dat het “legitiem” is dat “de Republiek maatregelen neemt om zichzelf te verdedigen”.

Geen Islamitische separatisme

De voormalige Franse minister van Onderwijs Luc Ferry benadrukte in november dat er geen sprake is van Islamitische separatisme in Frankrijk. Hij haalde ook zwaar uit naar het omstreden satireblad Charlie Hebdo. (LEES meer)

Symbolische oorlog

De Franse academicus en schrijver William Marx waarschuwt voor een mogelijke symbolische oorlog tegen de Islam in Frankrijk. “Daar draagt de Franse staat aan bij. In andere Europese landen heeft men niet zulke grote vooroordelen over de Islam als in Frankrijk.”

De nationale Franse allergie tegen religie is zowel intellectueel als politiek verkeerd en dus fout, aldus Marx. “Religie vormt een integraal onderdeel van de cultuur.”

Ruzie

De Franse staatsbeledigingen van de Islam zorgden vorig jaar voor een flinke ruzie tussen Frankrijk en Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei eind oktober dat de Franse president Emmanuel Macron zich mentaal moet laten behandelen. “Wat heeft die Macron toch met de Islam en de moslims? Ken je plek.” (LEES meer)

Vorige week vrijdag werd bekend dat Macron vrede zoekt met Erdoğan en hem een zelfgeschreven brief heeft gestuurd. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-01-2021

Jan 19, 2021
Loading posts...