<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 03, 2023

Griekenland blijft vluchtelingen illegaal wegduwen naar Turkse wateren

Opnieuw zijn beelden opgedoken waarin te zien is dat Griekse troepen op illegale wijze migranten op zee duwen naar Turkse territoriale wateren.

De beelden, opgenomen door een drone van de marine, zijn door het Turkse ministerie van Defensie dinsdag gedeeld.

De illegale Griekse pushback werd op 11 december geregistreerd ten noorden van het Griekse eiland Lesbos (Lesbos) in de Egeïsche Zee, verklaarde het ministerie.

De Turkse kustwacht werd onmiddellijk op de hoogte gebracht en redde de irreguliere migranten, is benadrukt.

Mensenrechtengroepen en prominente media hebben vaak bericht over illegale pushbacks en andere schendingen van de mensenrechten door de Griekse autoriteiten. Het is vooral Turkije dat herhaaldelijk de illegale praktijken van Griekenland documenteert, deelt en veroordeelt. Er zijn meldingen dat de Griekse grensautoriteiten vluchtelingen de zee ingooien, uitkleden met doodgevroren mensen als gevolg (LEES meer + FOTO’S) en dumpen op een onbewoond eiland (LEES meer + FOTO’S)

In 2022 kregen de Grieken een boete van 330.000 euro opgelegd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege het tot het zinken brengen van een vluchtelingenboot in 2014.

Turkije heeft alleen al vorig jaar meer dan 15.000 zeevluchtelingen gered die door de Grieken illegaal waren geduwd naar Turkse wateren en aan hun lot waren overgelaten. (LEES meer)

Nederlandse journalist

In 2021 raakte de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel slaags met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over de illegale pushbacks. Beugel vroeg de Griekse premier, in bijzijn van de toen demissionair premier Mark Rutte, of hij “zou willen ophouden met het ontkennen en liegen over de kwestie”, waarna Mitsotakis tekeer ging tegen de Nederlandse.

Kort daarna werd ze op straat aangevallen en was was ze genoodzaakt Griekenland, waar ze met haar kinderen woonde, te verlaten. Noch de EU noch Nederland nam het voor de Nederlandse journalist op.

Vluchtelingen

De Turken vangen jarenlang en grotendeels uit eigen zak meer dan vier vluchtelingen op, meer dan enig ander land ter wereld, en nemen nieuwe veiligheidsmaatregelen aan de grenzen om op humane wijze een toestroom van migranten te voorkomen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-01-2023

Jan 03, 2023
Loading posts...