<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 12, 2022

Turkije redt 15.000 zeevluchtelingen die door Grieken zijn teruggeduwd

Vorig jaar heeft de Turkse kustwacht 15.174 zeevluchtelingen gered die door Griekse veiligheidstroepen zijn teruggeduwd (pushback).

Van hen zijn 6.595 migranten gered in Izmir, 2.945 in Muğla, 2.909 in Aydın, 1.570 in Çanakkale, 1.126 in Balıkesir en 29 in Antalya, is verklaard. Daarnaast werden vorig jaar de lichamen van 15 migranten gevonden.

Zeevluchtelingen, die hun land verlaten vanwege burgeroorlog en onrust, beginnen aan een gevaarlijke zeereis van hoop om een beter leven in Europa op te bouwen, maar worden geconfronteerd met mishandeling door de Griekse kustwacht.

Griekse troepen confisqueren de bezittingen van de migranten en duwen ze vervolgens terug in de Turkse territoriale wateren, waarbij ze ook hun rubberen boten lekprikken. Ook zijn gevallen bekend dat vluchtelingen zijn geslagen (LEES meer + FOTO’S), hun kleren zijn ingenomen en naakt zijn teruggestuurd (LEES meer + FOTO’S) of op een onbewoond eiland werden gedumpt. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije en mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk de illegale praktijken van Griekenland veroordeeld, omdat het de humanitaire waarden en het internationaal recht schendt door het leven van kwetsbare migranten, waaronder vrouwen en kinderen, in gevaar te brengen.

Nederlandse journalist

Eind vorig jaar raakte de Nederlandse journalist Ingeborg Beugel slaags met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis over de illegale pushbacks. Beugel vroeg de Griekse premier, in bijzijn van demissionair premier Mark Rutte, of hij “zou willen ophouden met het ontkennen en liegen over de kwestie”, waarna Mitsotakis tekeer ging tegen de Nederlandse. Kort daarna was ze genoodzaakt om Griekenland, waar ze met haar kinderen woonde, te verlaten nadat ze later op straat werd aangevallen. Noch de EU noch Nederland nam het voor de Nederlandse journalist op. (LEES meer + VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-01-2022

Jan 12, 2022
Loading posts...