<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 23, 2021

Griekenland woedend op deze foto van opening Turkse toren in New York

De deelname van de Amerikaans-Orthodoxe aartsbisschop Elpidoforos aan de openingsceremonie van de diplomatietoren van Turkije in New York, oftewel het Turkse Huis, samen met de president van Turks-Cyprus Ersin Tatar heeft voor veel ongemak gezorgd bij zowel Athene als het Griekse- en Grieks-Cypriotische publiek.

De leider van Grieks-Cyprus, Nikos Anastasiadis, was zo woedend dat hij zijn eerder geplande afspraak met Elpidoforos heeft afgezegd wegens “een te drukke agenda”. Ook mag volgens de Griekse krant Proto Thema de Orthodoxe aartsbisschop namens Amerika niet deelnemen aan een Griekse bijeenkomst met premier Mitsotakis en Grieks-Cyprioten in de VS die op vrijdag is.

De Griekse krant Kathimerini schreef dat de Griekse premier Mitsotakis zijn ontmoeting met Elpidoforos niet zal annuleren “omdat dat voor nog meer problemen kan leiden”.

De Griekse regeringswoordvoerder Yannis İkonomi verklaarde donderdag dat “de acties van Elpidoforos voor verontrusting hebben gezorgd”. “De Griekse regering spreekt haar ongenoegen uit.”

In een tegenreactie ondersteunde de Oecumenische Federatie in Istanbul de Griekse aartsbisschop. “Elpidoforos is een van de eerste geestelijken die onbevreesd de rechten van het hellenisme, de orthodoxie en het oecumenisch patriarchaat verdedigt, vooral tegenover de Turkse autoriteiten.”

Turkish House

Deze week opende de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een diplomatietoren met Ottomaanse en Seltjoekse motieven in Manhattan, pal tegenover de VN (LEES meer + FOTO’S). De toren heeft in drie dagen de leiders van al negen landen (het VK, Polen, Finland, Slovenië, Kroatië, Irak, Burundi, Georgië en Albanië) ontvangen en is gebouwd voor actieve Turkse diplomatie voor een betere wereld. De leiders hebben ook het boek van Erdoğan getiteld ‘Een eerlijkere wereld is mogelijk’ ontvangen. (LEES meer)

Naast de VN-chef en journalisten van The New York Times heeft Erdoğan ook FIFA-voetbalbaas Gianni Infantino naar de toren geroepen en gesproken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-09-2021

Sep 23, 2021
Loading posts...