<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 16, 2016

‘Irak, haal het niet in je hoofd om Turkije te bedreigen’

Oud-premier Ahmet Davutoğlu is vrijdag met een waarschuwing gekomen aan het adres van de Iraakse regering. Hij ziet niet graag dat Turkije en Irak vijanden van elkaar worden in opdracht van grootmachten.

“Haal het niet in je hoofd om Turkije te bedreigen, en al helemaal niet in opdracht van grootmachten die dat zo willen”, zei de nu parlementslid Davutoğlu tegen de Iraakse premier Al-Abadi, die de laatste tijd bedreigende en zware woorden gebruikt tegen Turkije en diens president omdat Turkije van plan is meer Iraakse en Syrische steden nabij Turkse grenzen te zuiveren van Daesh-terroristen.

“Het Turkse leger is daar voor onze veiligheid. Wij zullen vrienden en broeders blijven met alle Irakezen: de soennieten, sjiieten, Koerden en Arabieren. Turkije zal zich ook inzetten voor de toekomst van deze broederbevolkingen, met name van Mosul”, legde Davutoğlu uit. “De Turken hebben de kracht om de terreurgroepen PKK, FETO, Daesh (IS) en allerlei gevaren te elimineren.”

De oud-premier van Turkije benadrukte dat de Iraakse regering niet in de vuile plannen van grootmachten moet trappen en in hun opdracht vijand van Turkije moet worden. “Maar als iemand dezelfde taal gebruikt als Al-Abadi, is het de plicht en recht van Turkije om de nodige reactie te tonen en hun op hun plaats te zetten waar ze horen”, aldus Davutoğlu.

Reactie

De huidige Turkse premier, Binali Yildirim, liet de woorden van zijn Iraakse collega niet zomaar voorbijgaan. “Verdedig eerst je land voordat je zo praat”, reageerde hij erop wijzend dat de Iraakse regering muisstil was toen andere landen, die daar niets te zoeken hebben, in het land ‘bezig’ waren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – KONYA | Gepubliceerd: 16-10-2016

Oct 16, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...