<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jan 12, 2018

Marokko: Palestijnen dupe van ruzie tussen Arabische landen

Palestijnen zijn de dupe geworden van de onenigheid tussen Arabische landen, zoals tussen Saudi-Arabië en Qatar, met als resultaat dat de Palestijnse kwestie daar een hoge prijs voor heeft betaald.

Dat zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita vrijdag tijdens een commissievergadering in Rabat.

Hij merkte op dat Islamitische en Arabische landen gecoördineerd moeten samenwerken voor de Palestijnse zaak. “Sommige Arabische landen hebben niet de noodzakelijke reactie getoond na het Jeruzalem-besluit van de Verenigde Staten. We nodigen ze uit voor samenwerking, iets wat juist nu nodig is.”

Bourita gaf aan dat Marokko als een van de eerste landen sterk tegengeluid heeft getoond na de Trump-erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. “In Marokko zijn honderden protesten gehouden”, aldus de Marokkaanse minister.

Turkije

Turkije toonde het hardste tegengeluid door er een zaak van te maken bij de Verenigde Naties, waar de eenzijdige erkenning is verworpen. In Turkije is dat bestempeld als een diplomatieke klap aan Amerika. (LEES meer)

Turkije riep ook alle moslimlanden bijeen in Istanbul voor een historische top. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – RABAT | Gepubliceerd: 12-01-2018

Jan 12, 2018
 • Ozturk

  Ik kan het niet meer eens zijn met de Marokkaanse buitenlandminister. En het moet gezegd worden, inderdaad is Marokko waarschijnlijk het land dat zich het hardst maakt voor de Palestijnse zaak, wellicht nog meer dan Turkije. Marokko offert er zelfs de diplomatieke betrekkingen met Israël voor op om een punt te maken van de aanhoudende Israëlische misdaden en schendingen tegen de Palestijnen, daar waar Turkije dit relatief gezien niet zo hard speelt.

  Toch is er ook een punt van kritiek op de minister:
  Juist hij als buitenlandminister weet (of althans, moet weten) als geen ander dat de gemiddelde Saudiër bovengemiddeld begaan is met het lot van hun Palestijnse broeders, en dat het officiële Saudische politieke standpunt voor 98% wordt ingegeven door de VS, die het Saudische koninklijke huis rechtstreeks dreigt met omverwerpen van hun dynastie als zij niet onvoorwaardelijk het Amerikaanse dictaat uitdragen. Zoals bekend is het Saudische leger inclusief moderne bewapening in zijn geheel gefinancierd door de VS (met petrodollars*), waarbij de tegenprestatie bestaat uit het onvoorwaardelijk uitvoeren van Amerikaanse orders.

  Op dit moment bestaat de Amerikaanse – en indirect Israëlische – opdracht uit ‘zorg voor aanhoudende wanorde in het midden-oosten en creëer rancune tussen islamitische geloofsbroeders’, zodat Amerika de komende decennia de olie (via petrodollars*) kan blijven controleren en daarmee de Amerikaanse geleende rijkdom met bijbehorende gigantische staatsschuld kan blijven financieren.

  Dat de Palestijnen hiervan het slachtoffer zijn interesseert de Amerikanen geen ene r*tm**r uiteraard. We mogen intussen ook de Jemenieten, Qatari, maar ook de Iraakse en Syrische Koerden – want ernstig zonder waardering misbruikt in de oorlog tegen DAESH – aan deze lijst van indirecte Amerikaanse slachtoffers toevoegen.
  De Iraniërs zijn al een decennium lang het slachtoffer van Amerikaanse rancune en de sjiïtisch-soennietische tegenstelling tussen Saudi Arabië en Iran wordt al die tijd dankbaar uitgebuit door de VS om het vuurtje op te stoken.
  Ook ruim 80 miljoen Egyptenaren zijn weer snel onder het juk van de door de VS gesubsidieerde en gecontroleerde Egyptische leger (dictator en marionet Mubarak werd ingeruild voor nieuwe dictator/marionet Al-Sisi) gebracht, na heel even een kort jaar met gekozen president Morsi aan echte democratie te hebben mogen ruiken.

  Kortom, de Marokkaanse minister had in zijn speech wat mij betreft best wat luider de negatieve Amerikaanse hoofdrol in deze kwestie mogen benadrukken om de islamitische wakker te schudden en islamitische eenheid te bevorderen.
  Wij kunnen ons niet genoeg bewust worden van deze waarheid. Dit bewustzijn wordt nu gelukkig wel snel groter onder de ruim 1,5 miljard mensen tellende islamitische bevolking.

  Ik ben er stellig van overtuigd dat de islamitische landen altijd hun onderlinge verschillen in karakteristiek en islamitische geloofsstroming zullen houden, maar dat in de basis deze verschillen niet zo groot zijn dat ze tot oorlogen hoeven te leiden.
  Het enige dat ze hoeven te doen is gezamenlijk de VS buitenspel zetten. Daarbij is het erg heuglijk dat Fatah en Hamas over hun schaduw heen zijn gestapt en onderling deze week de vredespijp zijn gaan roken, wat vooral de situatie van de Palestijnen in de Gaza-strook ten goede komt. Vooral omdat nu ook de grens met Egypte weer zal worden geopend.
  En alles wat de Palestijnen ten goede komt is per definitie in het nadeel van de VS / Israël.
  Daarmee is het eindspel nu ingezet en zal Amerika’s rol in het midden-oosten binnen nu en 10 jaar volledig zijn uitgespeeld.

Loading posts...