<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Apr 08, 2022

Mega-iftar Turkse moskeeën Amsterdam toonbeeld saamhorigheid: ‘Ramadan weer op z’n best’

Vijf Turkse moskeeën van Islamitische Stichting Nederland (ISN-Diyanet) in Amsterdam hebben donderdag zo’n 1.200 mensen bij elkaar gebracht voor een iftar, oftewel het ontvastingsmoment van moslims na zonsondergang. Onder de gasten waren vele officials, zakenlieden en prominente figuren.

De avondbijeenkomst met bijpassend Islamitisch entertainment in vorm van Koranlezingen, lofzangen (anasheed) en een minilezing is onder andere bijgewoond door de Turkse ambassadeur in Den Haag Şaban Dişli, Turkse consul-generaal in Amsterdam Engin Arıkan, counselor Religieuze Zaken Prof. Dr. Haluk Songur, ISN-voorzitter Muhlis Koç, ISN-bestuursleden, voorzitter van het Yunus Emre instituut in Amsterdam Abdullah Altay, bekende ondernemers en officials van Turkish Airlines.

Ambassadeur Dişli wees in zijn toepsraak naar de essentie van de heilige Islamitische vastenmaand Ramadan en saamhorigheid. Ook herinnerde hij alle aanwezigen aan het recente bezoek van premier Mark Rutte aan president Recep Tayyip Erdoğan in Ankara. Rutte was tijdens dat bezoek eind maart enorm lovend over Erdoğan en Turkije. (LEES meer)

De grote iftar van de Amsterdamse moskeeën Fatih, Hacı Bayram, Eyüp Sultan, Emir Sultan en Kuba in het zalencentrum Kristal in Osdorp had veel weg van traditionele Turkse Ramadanavonden: hele straten en zelfs wijken mensen die gezamenlijk eten, bidden en bijpraten. Een boegbeeld van eenheid, lotsverbondenheid en zegening.

Een van de uitblinkers van de geslaagde avond was, samen met zijn bovengemiddeld trouwe en gastvrije kernploeg, voorzitter Erkan Karagöz van de Osdorpse moskee Hacı Bayram, onder de lokalen ook wel bekend als ‘de Schipholmoskee’. Zo’n beetje alle 1.200 gasten werden zo goed één voor één en persoonlijk verwelkomd door zijn dynamische en energieke team.

Ook de voorzitters van de vier andere moskeeën en Diyanet-bestuursleden zijn na de iftar bedankt voor de geslaagde avond en hun enorme inzet. “Ramadan weer op z’n best (weer samen na twee coronajaren)”, was een van de reacties van gasten. “Dit hebben we gemist. Moge we vaker in zo’n omvang samen kunnen komen. Vergeet ook de behoeftigen niet.”

Vastenmaand Ramadan

Het vasten is voor moslims veel meer dan bijna de hele dag niet eten en drinken. Iemand die vast dient zijn innerlijk af te sluiten voor ruzies, lelijke gewoontes, zonden en slechte woorden. De moslim onthoudt zich van alle vormen van kwaad die afkomstig zijn van zijn tong, handen, ogen, hart en al zijn ledematen. Ook dienen behoeftigen gesteund te worden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC – Turkish Media Center | Gepubliceerd: 08-04-2022

Apr 08, 2022
Loading posts...