<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 30, 2016

Minister leest ‘Turkije-zwartmaker’ Amnesty de les

De Turkse minister Bekir Bozdağ (Justitie) heeft vrijdag in Ankara nogmaals gereageerd op de steeds terugkerende beschuldigingen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Volgens Amnesty vinden in Turkse gevangenissen ‘mishandelingen’ en ‘martelingen’ plaats.

Bozdağ reageerde daarop dat de mensenrechtenorganisatie zich geheimzinnig gedraagt. “Als je zoiets claimt, moet je de naam van de ‘mishandelde’ persoon en gevangenis aan ons doorgeven. Ik vraag ze dat, reageren ze dat het onmogelijk en geheim is. Ik vraag ze: zeg dan ten minste door wie ze zijn mishandeld. Reactie: ‘Kunnen we niet zeggen’. Zeg dan waar het is gebeurd, welke gevangenis zodat we ernaar kunnen kijken? Antwoord [Amnesty]: ‘Kunnen we ook niet zeggen’”, laat Bozdağ over het gedrag van Amnesty weten.

“Wat gaan we dan doen? Jullie beschuldigen ons, weerspiegelen een leugen en laster als de waarheid, en als we zeggen dat we het willen onderzoeken en, als die er is, de daders bestraffen werken jullie dit tegen en blijven Turkije met zijn allen beschuldigen”, meldt Bozdağ.

De Turkse minister benadrukt met klem dat er geen mishandelingen en martelingen plaatsvinden in Turkse gevangenissen. “We hebben tot nu toe nooit toegestaan dat er iets is gedaan tegen de eer van de mens en zullen dat ook nooit toelaten. We hebben zelfs ingegrepen bij de kleinste nalatigheid.”

De Turkse minister was nog niet klaar met zijn les aan Amnesty en diens napraters: “Niemand moet de Turkse regering beschuldigen, die de verjaringstermijn van strafzaken over mishandelingen heeft opgeheven [zodat niemand er mee weg kan komen]. Ze moeten geen leugens als de waarheid proberen te weerspiegelen. Dat moeten jullie al helemaal niet doen tegen een land en regering die geheel bereid is om te verantwoorden als zoiets gebeurt. Stuur al je tastbare bewijzen maar op naar ons, naar ons Openbaar Ministerie zodat we erachter kunnen gaan. Als jullie dit niet doen, laten jullie je gebruiken door terreurgroep FETO (coupdaders) en dienen als hun zwaard.”

In een eerdere reactie na de couppoging in Turkije zei Bozdağ: “De uitspraken, waar Amnesty in geloofde, waren smaad en laster van de terreurgroep die de coup heeft gepleegd.”

Amnesty

De mensenrechtenorganisatie heeft met name na de couppoging op de zenuwen van Turken gewerkt door in Oostenrijk geld te vragen om de coupplegers te kunnen ondersteunen. (Lees meer)

Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan had eerder ook harde woorden aan Amnesty, die manipulatieve rapporten over Turkije heeft geschreven na de couppoging. “Kom eens zelf hierheen en bekijk met eigen ogen hoe het is gesteld met die zaken”, zei Erdoğan tegen Amnesty. Je gaat eerst langskomen en gaat je onderzoek ter plaatse doen, dat is jouw taak. Als je enkel luistert naar ongegronde beschuldigingen op sociale media en op grond van die leugens je uitspraken doet, sorry hoor, maar dan verdien je helemaal geen respect.”

Erdoğan kwam ook met een persoonlijke ervaring met Amnesty, die hij corrupt en onbetrouwbaar noemt. “Toen ik vroeger de gevangenis in moest wegens het lezen van een gedicht, vroeg ik hun om steun. Ze hebben mijn aanvraag genegeerd. Ze zijn een ideologische beweging.  Ze zijn oneerlijk”, zei Erdoğan in augustus tegen de Duitse RTL. (Lees meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 30-09-2016

Sep 30, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...