<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 29, 2018

Nederlandse journalist verandert kijk op YPG na keiharde feiten in Turkije

Interviews met gevluchte Syrische Koerden in de Turkse grensstad Kilis heeft de kijk van journalist Rena Netjes op de YPG, door Turkije bestempeld als terreurgroep, voorgoed veranderd. “Ik dacht dat de YPG goed bezig was omdat ze tegen Daesh (IS) strijden.”

Netjes was verrast nadat ze van de Koerden gevlucht uit Syrië en opgevangen door Turkije steeds te horen kreeg dat de YPG hen heeft verdreven uit Syrië.

“Mijn kijk op de YPG is veranderd. Ik vroeg de Syrische Koerden waarom ze waren gevlucht en kreeg soortgelijke antwoorden: ‘We zijn gevlucht van de YPG’ en ‘Onze huizen zijn ingenomen’. Dat verbaasde me”, zei de Nederlandse journalist vrijdag in een interview met een Turkse nieuwsdienst.

Netjes vindt de onderdrukking en mensenrechtenschendingen van YPG “onacceptabel”. Ze “kan het begrijpen” dat Turkije “het Syrische PKK-fililaal [YPG] niet wil zien in de regio nabij zijn grenzen”. De YPG bezit ook nog eens zware wapens, zei Netjes.

Ook is de Nederlandse journalist geconfronteerd met een andere feit waar Turkije al jaren voor waarschuwt. “Ik heb van Syrisch-Koerdische politici begrepen dat hun leden door YPG wordt ontvoerd, hun kantoren worden gesloten en ze het gebied niet mogen verlaten om de vredesbesprekingen in Genève bij te wonen.”

Volgens Netjes maken Syrische Koerden ook bezwaar tegen de deal tussen YPG en het Assad-regime. “Tevens zijn er bezwaren omdat de YPG inwoners van ingenomen dorpjes wegstuurt en kindsoldaten inzet.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ROTTERDAM | Gepubliceerd: 29-12-2018

Dec 29, 2018
Loading posts...