<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 13, 2021

Oekraïne wil nog meer Turkse drones aanschaffen

Oekraïne is van plan nog eens 24 Turkse drones te kopen, zo maakte de hoogste militaire autoriteit van het land zondag bekend.

Opperbevelhebber van de strijdkrachten Valeriy Zaluzny vertelde verslaggevers dat Oekraïne van plan is om het Bayraktar TB2 (Tactical Block 2) onbemande luchtvaartuig (UCAV) aan te schaffen.

Oekraïne heeft momenteel 12 Bayraktar TB2 UCAV’s in zijn inventaris, die worden gebruikt door zijn lucht- en zeestrijdkrachten.

“We zijn ook van plan om in de toekomst dergelijke drones binnenlands te produceren en in onze vloot op te nemen”, zei hij.

Zaluzny benadrukte ook dat het niet voldoende is om ze alleen te kopen en merkte op dat ze “moeten leren om ze effectief te gebruiken”.

De Oekraïense strijdkrachten kochten in 2019 zes Bayraktar TB2 UAV’s en drie grondcontrolestations van Turkije, die in twee maanden werden opgeleverd.

In juli van dit jaar werd de eerste batch TB2’s geleverd aan de Oekraïense zeestrijdkrachten.

De Bayraktar TB2 kwam in 2014 in de inventaris van het Turkse leger en wordt momenteel gebruikt door verschillende andere landen, waaronder Qatar en Azerbeidzjan.

Turkije heeft zijn geavanceerde drones in de loop der jaren effectief gebruikt in grensoverschrijdende militaire antiterreuroperaties zoals Eufraatschild, Olijftak en Vredesbron om gebieden nabij de Syrische grens te bevrijden van terroristische groeperingen. Zo konden ook meer dan 400.000 Syrische vluchtelingen weer terug naar hun thuisland.

Turkse drones hebben ook een cruciale rol hebben gespeeld in de zes weken durende oorlog van vorig jaar tussen Armenië en Azerbeidzjan, waarbij Azerbeidzjan zijn door Armenië bijna 30 jaar bezette gebieden, Nagorno-Karabach, bevrijdde. Steeds meer wordt gesproken dat Turkije een dronemacht is geworden. (LEES meer)

Het Amerikaanse leger voelt zich naar aanleiding van het succes van Turkse onbemande luchtvaartuigen genoodzaakt om meer onderzoek te doen naar drones en nieuwe oorlogstactieken. (LEES meer)

Akıncı TIHA

De Turkse dronefabrikant Baykar leverde eind augustus nieuwe megadrones aan het eigen leger. De Akıncı (TIHA) is een groot robotvliegtuig, met een startgewicht van bijna 6 ton, dat deels de taken van straaljagers overneemt. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-09-2021

Sep 13, 2021
Loading posts...