<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jan 19, 2019

Ook Nederlandse politiek blundert flink inzake Turkije

De zaak Boersma heeft niet alleen veel stof doen opwaaien in Nederland vanwege onvoorzichtige mediaberichten op basis van ongegronde aantijgingen, ook politiek Den Haag schreeuwde van de daken en zorgde voor ophef in met name de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Gert-Jan Segers van de SGP vond, nog voor de uitzettingsverklaring van Turkije, dat het land dieper zonk en eiste stopzetting van Europese onderhandelingen. “120+ Turkse journalisten in de gevangenis. Buitenlandse journalisten als [Johanna Cornelia] Ans Boersma worden zomaar het land uitgezet. Turkije zinkt steeds dieper. Laten we – om de lieve vrijheid wil – stoppen met die onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap!”, slingerde Segers via Twitter Nederland in.

D66-Kamerlid Sjoerd Wiemer Sjoerdsma probeerde een hogere toon aan te slaan en riep minister Blok op om de Turkse ambassadeur te ontbieden. In zijn eerste set snelle Kamervragen is hij gesteund door het CDA. Kort daarna diende Sjoerdsma een nieuwe vragenlijst vragen in namens D66, GL, CDA, PvdA, VVD, PVV, SP, CU en SGP en vroeg het kabinet of de uitzetting een “politiek besluit” is geweest.

Later op de dag werd bekend dat Turkije de Nederlandse journalist op verzoek van de Nederlandse politie heeft uitgezet en niet vanwege haar perswerkzaamheden. Boersma, die werkzaam was bij het Financieele Dagblad en nu is ontslagen, zou banden hebben met een terreurgroep of -lid.

In de mediawereld was het de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) die het hardste schreeuwde: “Breek desnoods de diplomatieke banden met Turkije.” (LEES meer)

‘Gênante toestanden’

Politiek columnist Jos Heymans vatte in een RTL Nieuws-artikel, met daarin ook een boodschap richting journalisten, het voorval samen met de woorden: “Oei. Daar sta je dan met een mond vol tanden.” Volgens hem moet er eerst om opheldering worden gevraagd om “gênante toestanden te voorkomen”.

Inlichtingen

Turkije liet ook weten de Nederlandse inlichtingen niet in twijfel te trekken als Nederland om een van zijn burgers vraagt vanwege terreurbanden. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 19-01-2019

Jan 19, 2019
Loading posts...