<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 27, 2016

Regering ontkent ‘bemoeienis’ Turkse consul-generaal, wat gaat Aboutaleb nu zeggen?

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag gereageerd op de vragen van SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Harry van Bommel over de brief van de Turkse consul-generaal Sadin Ayyildiz.

In de brief zou volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb staan dat Ayyildiz aangeeft ‘hoe Nederland om dient te gaan met demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering, namelijk dat dergelijke demonstraties verboden dienen te worden’. Aboutaleb gaf hierdoor aan opheldering te willen van de Turkse consul-generaal.

Koenders ontkent dat er dergelijke passages staan in de brief van Ayyildiz. “In onze kamerbrief over spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap van 12 september 2016 schrijft het kabinet dat de consul-generaal in zijn brief aan burgemeester Aboutaleb informatie verstrekt over de ontwikkelingen in Turkije. In deze brief wordt geen verzoek gedaan om demonstraties van tegenstanders van de Turkse regering te verbieden”, reageert Koenders namens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aboutaleb gaf eerder aan dat er ‘passages’ in de brief zou staan ‘die de wenkbrauwen doen fronsen’. Een andere burgemeester, de Dordste burgervader Arno Brok, reageerde eerder dat het niet aan hem is om uitspraken te doen over een brief van een consul-generaal, maar die van de regering.

Bezoek

Koenders laat in zijn brief weten ook weten dat hij tijdens zijn bezoek aan Turkije op 28 en 29 augustus aan Turkse gesprekspartners heeft overgebracht dat het kabinet zich zorgen zou maken dat Turkse spanningen naar Nederland zouden worden geëxporteerd. Zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu liet naast hem weten dat er geen Turkse bemoeienis is met Nederlandse zaken en dat zo’n gedachte belachelijk is. (Klik voor VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | REDACTIE

Sep 27, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...