<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 11, 2019

Serieuze waarschuwing Turkije: Daag ons niet uit

Turkije boort vastberaden verder naar gas rond het Turkse deel van het eiland Cyprus en komt daarmee op voor de rechten van Turks-Cyprioten. Wie dat proces wil verstoren, kan maar beter geen poging wagen “om de kracht en macht van het Turkse leger te testen”.

Dat zei de Turkse defensieminister Hulusi Akar zondag aan boord van het Turkse fregat TCG Gemlik, dat naast het grote Turkse boorschip Yavuz vaart. Akar werd bijgewoond door de Turkse stafchef en de drie commandanten van de zee-, land- en luchtmacht van Turkije.

“We beschermen onze rechten en die van Turks-Cyprioten. Daar zullen we vastberaden alles voor doen. Niemand moet onze kracht en macht testen”, sprak Akar in de vergaderzaal van het Turkse oorlogsschip.

De Turkse minister haalde uit naar de Griekse kant van het eiland en diens steunpartners. “Niemand moet verwachten dat ze zomaar kunnen boren naar gas en olie, gebruik zullen maken van al die rijkdommen, en dat wij als Turkije en daarmee 82 miljoen mensen zullen blijven toekijken zonder in te grijpen [omdat we dat niet zouden mogen]. Dat is echt komisch. Hoe kunnen ze zoiets verwachten? Er gelden internationale regels.”

Het gebied waar Turkije boort, valt volledig binnen het Turkse continentale plat dat bij de VN geregistreerd staat. Ook zijn de nodige boorvergunningen verleend.

De EU besloot daarop Turkije te sanctioneren, maar dat werd door Ankara op officieel niveau totaal niet serieus genomen. Daarop stuurde Turkije zelfs een vierde schip naar Cyprus. (LEES meer).

De Europese strafpoging verenigde de Turkse regering met de oppositiepartij CHP vanwege dezelfde standpunten in deze kwestie. (LEES meer)

Feestgebed

Voorafgaand aan zijn bezoek, bad Akar samen met zijn commandanten het Offerfeestgebed in de Cypriotische hoofdstad Lefkoşa. Daar sprak hij ook met de Turkse inwoners van het eiland.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GIRNE – LEFKOŞA | Gepubliceerd: 11-08-2019

Aug 11, 2019
Loading posts...