<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 26, 2021

Turkije: Biden zal boeten voor zijn opmerking

Turkije zal de komende maanden reageren op de opmerkingen van de Amerikaanse president over de gebeurtenissen met en door Armeniërs in 1915, benadrukte de presidentiële woordvoerder van het land zondag.

“Er zal de komende dagen en maanden een reactie van verschillende vormen en soorten en graden zijn”, vertelde Ibrahim Kalin aan Reuters. “Alles wat we met de VS voeren, zal in de ban zijn van deze zeer ongelukkige verklaring.”

Hij onderstreepte dat het Turkse parlement naar verwachting maandag een verklaring zal afleggen, en zei dat de verklaring van de VS geen wettelijke basis zou bieden voor mogelijke herstelclaims.

“Om dat allemaal terug te brengen tot één woord en te proberen te impliceren dat Turken en onze Ottomaanse voorouders betrokken waren bij genocidale daden is gewoon schandalig.”

Zaterdag noemde president Joe Biden de gebeurtenissen van 1915 een “genocide” en brak daarmee de lange traditie van Amerikaanse presidenten om de term niet te gebruiken. Die presidenten baseerden hun woorden op een zeer groot rapport waarin stond dat de Armeniërs in de regio destijds Turkse en Koerdische moslims hebben afgeslacht.

President Recep Tayyip Erdoğan zei dat Turkije niet zal zwichten voor de leugens van de Armeniërs en de waarheid hoe dan ook zal zegevieren.

Biden verdraait de geschiedenis omwille van de politiek, onderstreepte vicepresident Fuat Oktay. “De archieven van Turkije staan altijd open voor wie feiten wil zien.”

Standpunt Turkije

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant van de binnenvallende Russen kozen en in opstand kwamen tegen de Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende verplaatsing van Armeniërs resulteerde in talrijke slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de bestempeling van deze incidenten als “genocide” en beschrijft ze als een tragedie waarbij beide partijen slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een ​​gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts op te richten om de kwestie aan te pakken.

In 2014 betuigde de toenmalige premier Erdoğan zijn condoleances aan de nakomelingen van Armeniërs die tijdens de gebeurtenissen van 1915 het leven lieten.

Bewijslast

Meerdere academici en historici laten zich steeds meer horen en onderstrepen dat er geen bewijs is voor de Armeense claims. “Er zijn geen documenten die bewijzen dat het doden van Armeniërs in 1915 officieel beleid was van het Ottomaanse Rijk”, benadrukte de Amerikaanse academicus Michael Gunter van de Tennessee Tech University. (LEES meer)

Armeense lobby

Volgens deskundigen ziet de Armeense lobby de ‘genocide-industrie’ als een graaibron. (LEES meer)

AVIM

De Franse onderzoeker Maxime Gauin van de Eurasian Studies Center (AVIM) zei eerder tegen een nieuwsdienst: “Turkije heeft zijn uiterste best gedaan om de betrekkingen met Armenië te normaliseren. Nu is het tijd dat de Armeense regering iets doet. Ik ben van mening dat de Armeense regering niet wil dat de betrekkingen normaliseren. De Armeense president Serzj Sarkisian heeft het vaker over stukken grondgebied dat ze van Turkije vragen. Armenië gebruikt het (genocide)onderwerp als dekmantel.”

“Telkens als ik Armeense archieven in de VS of Frankrijk wil raadplegen, krijg ik geen antwoord of nog erger: krijg te horen dat het niet mogelijk zou zijn. Met een dergelijk probleem hebben we niet te maken bij de Turkse archieven. Die zijn gemakkelijk in te zien en raad te plegen wanneer men dat wil”, aldus de Franse onderzoeker.

‘Geen Armeense, maar Turkse genocide’

‘Armeense bendes hebben 519.000 Turkse moslims afgeslacht, van Erzurum tot aan Van, van Erzincan tot aan Iğdır’, vertelde Prof. Dr. Kürkçüoğlu, directeur van het onderzoeksinstituut van de Atatürk Universiteit die de Turks-Armeense betrekkingen onderzoekt, in 2015.

Hij liet weten dat ze in 1986 opgravingen hebben gedaan met een groep wetenschappers. Daaruit zijn documenten en bewijsmaterialen gevonden waaruit bleek dat het de Turken waren die zijn vermoord. “We hebben te maken met een zeer groot aantal Islamitische mensen die zijn vermist in de regio Oost- en Zuidoost-Anatolië. De Armeniërs hebben hier massamoorden gepleegd”, benadrukte Kürkçüoğlu.

“De moslims die zijn vermoord zijn allemaal burgers die niets te maken hadden met de Eerste Wereldoorlog. De Armeniërs hadden (Turkse) burgers in hun vizier. Als gevolg van de Russische bolsjewistische revolutie trokken de Russen terug naar hun eigen land. De Armeense bendes, groeperingen en commandanten maakten hier gebruik van en gingen er op los. Iedereen weet heel goed wat de Armeniërs daar hebben gedaan. De steden Erzincan, Erzurum, Van, Iğdır, Ardahan en Kars waren bezet door Armeense bendes”, benadrukte de Turkse hoogleraar.

Massagraven

Kürkçüoğlu vertelde dat ze het verslag van de conferentie van Parijs in 1919 hebben weten te bemachtigen: “In het verslag staan dodenaantallen per dorp en stad. De Russen en Armeniërs hadden al langer het op Erzurum gemunt. Erzurum werd drie keer bezet door de Russen. Uit archieven van veel landen, waaronder Rusland en het Ottomaanse Rijk kunnen we zien dat de meeste bloedbaden in Erzurum hebben plaatsgevonden.”

“We hebben 185 massagraven ontdekt. De dodenaantallen zijn als volgt: 50.000 in Erzurum, 45.000 in Van, 17.000 in Kars, 15.000 in Iğdır, 13.000 in Erzincan, 12.000 in Diyarbakir en 10.000 die zijn uitgevoerd naar Muş met in totaal 519.000 dodelijke slachtoffers als we de overige plaatsen bij elkaar optellen.”

Kürkçüoğlu liet weten dat ze ook samenwerkten met Russische onderzoekers en Russische bronnen hebben. Zo bleek uit herinneringen en telegrammen van de Russische Commandant kolonel Twerdo Khlebov van de 2e Regiment Artillerie dat hij sprak over “bloedbaden verricht tegen de moslimbevolking in het gebied dat door Armeense bendes is bezet.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-04-2021

Apr 26, 2021
Loading posts...