<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 19, 2019

Turkije: geen F-35 betekent zwakkere NAVO

Turkije uitsluiten van het F-35-straaljagerprogramma (JSF) zal ook “nadelige” effecten hebben op de macht van de NAVO, met name op de zuidelijke flank, reageerde de Turkse minister van Defensie donderdag.

“Als strategische partner is het Turkije’s natuurlijkste recht om van de VS te verwachten geen stappen te zetten die betrekkingen tussen twee landen schaden”, zei minister Hulusi Akar in een interview na inspectie van troepen langs de grens met Syrië.

Turkije uit het F-35-project zetten is “eenzijdig en een oneerlijk besluit” en is “niet gebaseerd op legitieme rechtvaardiging”.

Na langdurige inspanningen een luchtverdedigingssysteem uit de VS te kopen (Patriot) zonder resultaat vanwege tegenwerkingen, tekende Ankara in 2017 een contract om S-400-defensieraketten uit Rusland te kopen.

Amerikaanse functionarissen betogen dat het Russische systeem onverenigbaar zou zijn met NAVO-systemen en geheime informatie over F-35-toestellen zal blootstellen.

Turkije benadrukt echter dat de S-400 niet zal worden geïntegreerd in NAVO-systemen en geen bedreiging vormt voor de alliantie.

Ankara dringt er aan op de vorming van een commissie om technische problemen op te helderen, maar de Verenigde Staten reageren niet op het voorstel.

Rusland

Rusland bood Turkije diens eigen gevechtsvliegtuigen, de Su-35 en Su-57, aan na het besluit van Washington.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – HATAY | Gepubliceerd: 16-07-2019

Jul 19, 2019
Loading posts...