<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 04, 2021

Turkije haalt keihard uit naar nieuwe regering VS

Het is aan niemand zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden van Turkije, reageerde het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land donderdag naar aanleiding van een Amerikaanse reactie woensdagavond. De Amerikanen maken zich ‘zorgen’ om een illegale demonstratie van voornamelijk niet-studenten bij de Boğaziçi Universiteit.

“We waarschuwen kringen geen taal te gebruiken die groepen provoceert die hun toevlucht nemen tot illegale middelen en illegale handelingen aanmoedigt”, benadrukte Ankara over de beoogde provocatie.

Het recht op bijeenkomst, demonstratie en de vrijheid van meningsuiting zijn grondwettelijk gegarandeerd in Turkije, zei het ministerie, en merkte op dat bij de protesten terreur-gerelateerde infiltratie van buiten de universiteit is vastgesteld. De helft van de betogers hebben banden met ten minste drie terreurgroepen.

Turkije onderstreept dat diens veiligheidstroepen hun taken uitvoeren op basis van het gezag dat ze door de wet zijn gegeven. De noodzakelijke en evenredige maatregelen worden genomen tegen de illegale handelingen die buiten het recht om te demonstreren vallen.

“Recente beelden van onevenredig geweld door veiligheidstroepen tegen onschuldige burgers bij de minste bezwaren tegen de regering in veel landen, die ‘ontwikkelde’ democratieën worden genoemd, zijn nog steeds vers in ieders geheugen”, haalden de Turken uit.

Het ministerie adviseerde ook degenen die Turkije de les proberen te lezen over democratie en recht, terwijl ze de juridische strijd van het land tegen de situatie negeren, eerst “in de spiegel te kijken”.

“Het is aan niemand om te proberen zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Turkije”, waarschuwde Ankara.

Turkije toont zijn vastberadenheid om de grondrechten en fundamentele vrijheden te beschermen met de hervormingen die het doorvoert. Het land is vastbesloten om terrorisme te blijven bestrijden, aldus het ministerie.

Overigens was Turkije, met de komst van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, voorbereid op provocaties in het land. Biden beloofde immers de Turkse oppositie te zullen steunen om de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan omver te werpen.

De demonstratie bij de Boğaziçi Universiteit, vroeger het omstreden Amerikaanse Robert College, vindt onder het dekmantel ‘academische vrijheid’ plaats. Ook vinden inmiddels vreedzamere tegendemonstraties plaats.

Arrestaties

Dinsdag verklaarde de geliefde Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu dat 79 van de 159 gearresteerden banden hebben met terroristische organisaties, waaronder de PKK, DHKP/C en TKP-ML. Een aanval van LGBT’ers op het campus op de Islam gooide olie op het vuur. De VS maakt zich voornamelijk zorgen over naar eigen zeggen anti-LGBT-retoriek in Turkije. (LEES meer)

Buitenlandse financiering

Soylu liet deze week tijdens een tv-programma weten dat LGBT-organisaties in Turkije door Amerika en Nederland financieel worden gesteund. Het gaat om flinke bedragen. (Bekijk VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-02-2021

Feb 04, 2021
Loading posts...