<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 07, 2019

Turkije haalt zwaar uit naar Frankrijk: ‘Onwetende arroganten’

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft stevig uitgehaald na de Franse zet om van 24 april een nationale herdenkingsdag te maken die de zelfbenoemde Armeense genocide moet markeren.

Frankrijk moet Turkije niet de les gaan zitten lezen terwijl het land zelf berucht is om wreedheden tijdens de Franse koloniale periode in Afrika, haalde buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy uit.

“We hebben geen lessen te trekken van arrogante Franse politici die onwetend zijn [van de basisgeschiedenis], die we kennen voor de gruweldaden die het begaan heeft in Anatolië met het gebruik van Armeniërs tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, massamoorden in Algerije en de genocide in Rwanda”, antwoordde Aksoy op een persvraag.

Aksoy benadrukte dat Ankara de Franse functionarissen, met name de Franse president Emmanuel Macron, herhaaldelijk heeft verteld dat de incidenten in 1915 moeten worden besproken in het kader van juridische, historische en academische invalshoeken. Macron negeert echter historische feiten en beslissingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Franse Constitutionele Hof.

De Turkse buitenlandwoordvoerder zei dat het belangrijkste motief van Macron is om een ​​beroep te doen op de Armeense kiezers in een poging om de belofte die hij eerder had gedaan, na te komen.

Benadrukkend dat een objectieve benadering essentieel is om de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk te begrijpen, waarin meer dan 500.000 moslims zijn gedood door Armeense relschoppers, maakte Aksoy duidelijk dat het Turkse aanbod om een ​​gezamenlijke historische commissie op te richten om licht te werpen op het incident nog steeds van toepassing is.

De positie van Turkije is dat de sterfgevallen van Armeniërs in Oost-Anatolië in 1915 plaatsvonden toen sommige groepen van binnenvallende Russen in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in veel slachtoffers.

Ankara accepteert de vermeende genocide niet, maar erkent dat er slachtoffers aan beide kanten zijn gevallen tijdens de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog.

Turkije maakt bezwaar tegen de benadrukking van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie voor beide partijen.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië plus internationale experts om het probleem aan te pakken.

Volgens onderzoekers ziet de Armeense lobby de ‘genocide-industrie’ als een bron van inkomst. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-02-2019

Feb 07, 2019
Loading posts...