<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 25, 2020

Turkije haalt zwaar uit naar rouwende Grieken en vlagverbranders

De heropening van de Ayasofya Moskee in de Turkse megastad Istanbul heeft veel losgemaakt in Griekenland. De Grieken hingen de eigen vlag halfstok en autoriteiten in dat land stonden na provocaties toe dat Griekse extremisten een Turkse vlag in Thessaloniki verbrandden.

We veroordelen de vijandige verklaringen van leden van de Griekse regering en het parlement die de publieke opinie provoceren en toestaan dat onze glorieuze vlag in Thessaloniki wordt verbrand”, reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woordvoerder Hami Aksoy zei dat Griekenland zijn vijandigheid tegen de Islam en Turkije nogmaals heeft aangetoond onder het mom van de heropening van de Ayasofya Moskee.

Aksoy zei dat “de verwende kinderen van Europa”, die de heropening van de iconische architectuur als moskee niet kunnen accepteren, weer “uitzinnig” waren.

“Deze racistische denkwijzen, die niet de vereiste lessen uit de geschiedenis hebben getrokken en onze glorieuze vlag niet respecteren, moeten hun lot in de Egeïsche Zee herinneren”, haalde Aksoy namens Turkije uit.

“Griekenland moet voortaan wakker worden uit de Byzantijnse droom, die al 567 jaar duurt, en kappen met de frustratie die daaruit voortvloeit”, zei de Turkse woordvoerder.

Griekse onderdrukking moslimminderheid

De Griekse onderdrukking van de Turkse moslimminderheid in Griekenland wordt nauwlettend gevolgd en vastgelegd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, benadrukte Aksoy. “Griekenland is het enige Europese land dat geen moskee heeft in zijn hoofdstad en [veel] historische moskeeën op zijn grondgebied heeft vernietigd.”

Waarschuwing

De Ayasofya Moskee is weer geopend voor Islamitische gebeden in overeenstemming met de wil van de Turkse natie. De moskee behoort, net als andere culturele erfgoederen op Turks grondgebied, toe aan Turkije. “Het blijft altijd in ons bezit en onder onze bescherming.”

Aksoy onderstreepte ook dat de heropening van de Ayasofya Moskee [na 86 jaar] in overeenstemming is met de “vereisten en geest” van het UNESCO-verdrag uit 1972 inzake de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld.

“Geen enkel land kan Turkije de les lezen over de uitoefening van haar nationale soevereiniteit”, waarschuwde hij. “In overeenstemming met de Turkse inzet en traditie van tolerantie voor alle religieuze rechten en vrijheden, zal de Grote Ayasofya Moskee, het heiligdom van de Islam, de religie van vrede die alle religies omvat, voor iedereen [kosteloos] toegankelijk zijn.”

Moskee

Op 10 juli vernietigde een Turkse rechtbank een kabinetsdecreet uit 1934 dat van de Ayasofya, eerder bekend als Hagia Sophia, een museum had gemaakt. Daardoor werd het iconische gebouw na 86 jaar weer een moskee.

In het nieuwe tijdperk zal het Turkse directoraat voor Religieuze Zaken, Diyanet, toezicht houden op religieuze diensten in de moskee, terwijl het ministerie van Cultuur en Toerisme toezicht houdt op restauratiewerkzaamheden.

350.000 moslims

Het eerste vrijdaggebed is bijgewoond door zo’n 350.000 moslims. Zij volgden het gebed in de open lucht, op pleinen en op daken. (LEES meer + FOTO’S)

Vernietigde moskeeën

18 landen, met name Griekenland en Bulgarije, hebben ten minste 329 Ottomaanse bouwwerken en moskeeën vernietigd of omgetoverd tot kerken. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-07-2020

Jul 25, 2020
Loading posts...