<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 14, 2019

Turkije herdenkt victorie 15 juli: ‘Opdat we de helden nooit vergeten’ (nieuwe beelden)

15 juli 2016, de dag dat Turkije nooit zal vergeten. Die nacht stond in het teken van het resultaat van veertig jaar lange infiltratie en aansluitend de meest extreme vorm van verraad: een couppoging.

Wel zag men, zoals men vaker hoort in rondgangen, “iets over het hoofd, namelijk tegen welk volk en in welke regeringsperiode een staatsgreep beoogd werd” door leden van terreurgroep FETO.

Die nacht zorgde ook voor een in de wereld ongekende heldendaad van het Turkse volk, dat met de blote handen en met miljoenen op straat het land redde uit handen van zwaarbewapende en georganiseerde FETO-putschisten. Het was alles of niets, en het tij keerde na een zware en bloedige nacht in voordeel van de kant die het nieuwe en daadwerkelijk onafhankelijke Turkije sticht. (LEES meer)

Maandag wordt de verijdelde couppoging grootschalig herdacht in heel Turkije. De wonden zijn, na drie jaar, nog steeds vers. De pijn ligt hem meer in de 251 martelaren en duizenden gewonden, maar hun heldendaden zorgen ook voor oprechte trots.

“De dag dat het heldenvolk opstond”, reageert de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vaker. Uit vele nieuwe beelden is te zien hoe hij letterlijk is opgehaald door tienduizenden Turken van de luchthaven Atatürk, waar hij werd opgewacht door coupplegers. Die vertrouwden op hun wapens en tanks, maar hadden niet verwacht dat ze bestormd zouden worden door tienduizenden Turken die niet bang waren voor de dood en snel door hadden dat er meer op het spel stond.

Samen met de burgers vielen ook Turkse speciale eenheden binnen die snel een einde maakten aan de illegale bezetting van het vliegveld. Buiten en op alle grote wegen van Istanbul en andere steden stonden miljoenen Turken gereed om hun land te redden, wordt ook duidelijk uit de beelden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL – ANKARA | Gepubliceerd: 14-07-2019

Jul 14, 2019
Loading posts...