<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 12, 2019

Turkije: Italië misbruikt geschiedenis en wet

Het Italiaanse parlement heeft de geschiedenis en de wet misbruikt om de gebeurtenissen in 1915 af te schilderen als een “genocide”, stelde de Turkse parlementsvoorzitter vrijdag.

“Het Italiaanse huis van afgevaardigden heeft internationale gerechtshoven verdreven en gepoogd een oordeel te vellen over een specifieke misdaad die duidelijk wordt omschreven in internationaal recht zoals genocide en misbruikt daarmee de geschiedenis en de wet”, sprak Mustafa Şentop tijdens de openingstoespraak van een NAVO-bijeenkomst in Antalya.

Şentop vertelde dat het Franse besluit om 24 april een dag van genocideherdenking te maken van de gebeurtenissen in 1915, politiek gemotiveerd is. “Dit initiatief, dat allesbehalve serieus is, dient geen ander doel dan de politisering van de geschiedenis met een ongefundeerde wettelijke basis.”

“De verklaring van de Franse president beperkt ook de vrijheid van meningsuiting van zijn burgers door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de jurisprudentie van het Franse Constitutionele Hof te negeren”, benadrukte de Turkse parlementsvoorzitter.

“Frankrijk moet het publiek informeren over het koloniale tijdperk in Algerije, het bloedbad in Rwanda waarin 800.000 mensen in 100 dagen zijn gedood. Het mag de geschiedenis van andere landen om politieke redenen niet manipuleren.”

Tijdens hun strijd voor onafhankelijkheid van de Franse koloniale overheersing, zijn ongeveer 1,5 miljoen Algerijnen vermoord, terwijl honderdduizenden anderen gewond raakten, vermist werden of gedwongen ontheemd is geraakt.

Algerije heeft Frankrijk herhaaldelijk gevraagd om zijn misdaden uit het koloniale tijdperk te erkennen.

Frankrijk had ook de door Hutu geleide regering van Rwanda ondersteund, inclusief wapen- en militaire training, die een genocide tegen de etnische Tutsi’s van het land uitvoerde. Het vestigde ook een veilige zone waardoor veel mogelijke oorlogsmisdadigers konden ontsnappen.

Uithaal

Vrijdag haalde ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken uit naar Frankrijk. Frankrijk is het laatste land op aarde dat hierover mag spreken, gezien hun daden in Algerije en Rwanda, zei Mevlüt Çavuşoğlu. (LEES meer)

1915

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Bewijslast

Volgens deskundigen ziet de Armeense lobby de “genocide-industrie” als een bron van inkomst. “Armeense onderzoekers streven op Europese en Amerikaanse universiteiten ernaar de publieke opinie in de wereld te beïnvloeden met hun genocidevisie. De Armeniërs gebruiken enkel hun eigen bronnen op basis van verhalen. Armeense historici accepteren geen enkele andere bron, ook geen officiële bewijsstukken, brieven en rapporten. De mensheid wordt misleid.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA | Gepubliceerd: 12-04-2019

Apr 12, 2019
Loading posts...