<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 28, 2018

Turkije jaagt op bestraffing leger Myanmar vanwege uitroeien moslims

Als sinds het begin is Turkije volger van de misdaden tegen Rohingya-moslims in Myanmar en doet het maximaal wat diplomatiek mogelijk is. Dinsdag herhaalde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat nogmaals en drong de Myanmarese regering op aan stappen te ondernemen om de misdaden tegen Rohingya-moslims te beëindigen.

Het Turkse ministerie herinnerde iedereen erop aan dat de humanitaire crisis na de aanslagen op Rohingya-moslims in Rakhine begon op 25 augustus 2017.

Op die dag lanceerde Myanmar een groot militair hardhandig optreden tegen de etnische moslimminderheid, waarbij bijna 24.000 burgers omkwamen en 750.000 anderen werden gedwongen naar Bangladesh te vluchten. Dat blijkt uit een rapport van het Ontario International Development Agency (OIDA).

In de verklaring schreef het ministerie dat de Rohingya geconfronteerd is met mensenrechtenschendingen die overeenkomen met de zwaarste misdaden als onderdeel van de internationale wetgeving.

Turkije roept de regering van Myanmar op maatregelen te nemen om een ​​permanente oplossing voor het probleem te vinden door samen te werken met de internationale gemeenschap. Het land dringt er ook bij Myanmar op aan ervoor te zorgen dat de ontheemde Rohingya op een veilige, eervolle en duurzame manier kunnen terugkeren.

Turkije heeft vanaf het begin grote inspanningen geleverd voor de getroffen Rohingya (LEES meer + FOTO’S), wat de internationale gemeenschap ertoe aanzette de noodzakelijke gevoeligheid voor de crisis aan te tonen.

Het Turkse ministerie voegde daaraan toe dat Turkije de humanitaire crisis in de Rohingya zal blijven aankaarten (op internationale arena) en dat het ook de inspanningen voor een permanente oplossing tussen de regeringen van Myanmar en Bangladesh ondersteunt.

Vernietigend rapport

Eerder op maandag brachten VN-onderzoekers een rapport uit waarin is bevestigd dat de mensenrechtenschendingen en misdaden die zijn gepleegd in Kachin, Rakhine en Shan onderzocht moeten worden bij het Internationaal Strafhof. Het rapport pleitte ook voor een onderzoek naar en vervolging van de belangrijkste militaire functionarissen van Myanmar voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen Rohingya-moslims.

“Het doden zonder onderscheid te maken [tussen leeftijden], het verkrachten van vrouwen, het aanvallen van kinderen en het verbranden van hele dorpen kan nooit gerechtvaardigd worden dat het uit militaire noodzaak is gedaan. De tactieken van de Tatmadaw’s [leger van Myanmar] zijn consequent en schromelijk onevenredig aan feitelijke veiligheidsbedreigingen, vooral in Rakhine, maar ook in Noord-Myanmar”, luidde het rapport.

Het rapport benadrukte dat de misdaden tegen de menselijkheid gepleegd op Rohingya-moslims onder meer moord, verkrachting, seksuele slavernij en andere vormen van seksueel geweld bevatten. “De misdaden in Rakhine en de manier waarop ze zijn gepleegd, zijn vergelijkbaar in aard, ernst en omvang met diegenen die genocidale intenties hebben”, aldus het rapport.

In het recente rapport van OIDA genaamd ‘Gedwongen migratie van Rohingya: de onvertelde belevenis’ verhoogde de organisatie het geschatte aantal vermoorde Rohingya op tot 23.962 (± 881) na een eerder aantal van Artsen zonder Grenzen van 9.400.

Meer dan 34.000 Rohingya zijn op de brandstapel gegooid. Meer dan 114.000 anderen ervoeren bruut geweld. Het OIDA-rapport verklaarde ook dat 17.718 (± 780) Rohingya-vrouwen en meisjes zijn verkracht door het leger van Myanmar en de politie. Meer dan 115.000 huizen van Rohingya zijn verbrand en 113.000 vernield. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 28-08-2018

Aug 28, 2018
Loading posts...