<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Aug 25, 2018

Turks ziekenhuis in Bangladesh verzorgt bijna 100.000 Rohingya-vluchtelingen

Het Turkse noodziekenhuis in Bangladesh heeft binnen zeven maanden bijna 100.000 Rohingya-vluchtelingen medisch behandeld.

Dat laten autoriteiten weten.

De hospitaal in het zuidoosten van Cox’s Bazar is sinds februari actief nadat Binali Yıldırım, toen de Turkse premier, persoonlijk de Rohingya-vluchtelingenkampen heeft bezocht op ongeveer 40 kilometer van het stadscentrum. (LEES meer + FOTO’S)

De faciliteit heeft 50 bedden in acht tenten en wordt beheerd door de Turkse staatsautoriteit voor rampen en noodsituaties (AFAD) op een oppervlakte van duizend vierkante meter. Die tenten werden eind 2017 vanuit Turkije naar Bangladesh gevlogen met militaire transportvliegtuigen. (LEES meer + FOTO’S)

In het ziekenhuis werken vier huisartsen, zeven specialisten en 17 zorgmedewerkers. Daarnaast heeft het ziekenhuis een lokaal team van 25 medewerkers die zorgen voor schoonmaak-, veiligheids- en gezondheidsdiensten.

De Turkse autoriteiten hebben ook het ziekenhuis uitgebreid met een intensive care-eenheid, kraamafdeling, afdeling algemene chirurgie, pediatrische en orthopedische afdelingen en een laboratorium, aldus ziekenhuisfunctionarissen.

“We zijn een veldhospitaal, maar zijn ook gericht op secundaire preventie”, zegt vicedirecteur Yasin Şahin Oğuz in een interview.

Oğuz meldt dat tot nu toe meer dan 90.000 patiënten op de locatie zijn behandeld en dat meer dan 500 een operatie hebben ondergaan. “Ten minste tien patiënten hadden schotwonden.”

Schokkend rapport

Vorige week werd bekend dat Myanmarese legertroepen en radicale boeddhistische bendes vorig jaar meer dan 24.000 Rohingya-moslims op brute wijze hebben vermoord in deelstaat Rakhine en omgeving. Dat staat in het nieuwe rapport van het Ontario International Development Agency (OIDA).

Meer dan 34.000 mensen zijn in het vuur gegooid, waaronder een moslimbaby, en ruim 114.000 anderen ervoeren bruut geweld, blijkt uit het rapport. (LEES meer + FOTO’S)

De VN documenteerde massale verkrachtingen van onder andere jonge vrouwen, moorden – inclusief baby’s en jonge kinderen – brute mishandeling en verdwijningen gepleegd door Myanmarese troepen. De VN noemt de daden “mogelijk” misdaden tegen de menselijkheid.

Actie Turkije

Vorig jaar augustus haalde Turkije stevig uit naar de wereld die “doof en blind” bleef voor de moorden gepleegd in Myanmar (LEES meer) en voerde maximale diplomatische druk uit voor actie. (LEES meer)

Eind augustus 2017, toen het Myanmarese en boeddhistische geweld op moslims een toppunt bereikte, haastten Turkse hulpstichtingen zich naar de regio en moslimdorpen (LEES meer + FOTO’S) en werden vluchtende Rohingya met man en macht geholpen. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – COX’S BAZAR | Gepubliceerd: 25-08-2018

Aug 25, 2018
Loading posts...