<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 19, 2018

Hartverscheurend rapport: 24.000 Rohingya-moslims afgeslacht, moslimbaby in vuur gegooid

Sinds augustus vorig jaar hebben Myanmarese legertroepen meer dan 24.000 Rohingya-moslims vermoord, blijkt uit een nieuw rapport.

De cijfers zijn onthuld in het rapport ‘Gedwongen migratie van Rohingya: de onvertelde belevenis’ dat is vrijgegeven door het Ontario International Development Agency. Bij die organisatie zijn onderzoekers uit Australië, Bangladesh, Canada, Noorwegen en de Filipijnen betrokken.

Van alle Rohingyavluchtelingen die uit Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht, hebben meer dan 40.000 allerlei schotwonden, blijkt uit het rapport. Het nieuwe onderzoek brengt de geschatte aantal vermoorde Rohingya-moslims op tot 23.962 (± 881).

Meer dan 34.000 mensen zijn in het vuur gegooid en ruim 114.000 anderen ervoeren bruut geweld, meldt het onderzoek.

Het rapport verklaart ook dat 17.718 (± 780) Rohingya-vrouwen en -meisjes zijn verkracht sinds het Myanmarese leger, de politie en radicale boeddhistische bendes systematisch moslimdorpen aanvielen.

In een eerder rapport van Artsen zonder Grenzen stond dat ten minste 9.400 Rohingya in Rakhine zijn gedood. De humanitaire groep zei dat 730 daarvan kinderen onder de vijf jaar zijn.

Verontrustende bewijzen

De nieuwe studie geeft voorbeelden van de brutaliteit van het Myanmarese leger en de onmenselijke behandeling van de Rohingya-minderheid.

Een van de meest verontrustende bevindingen door de werkgroep is het verhaal van de 21-jarige Rohingya-vrouw, Hasina Begum, die “de aanvallen gelukkig genoeg heeft kunnen overleven en naar Bangladesh vluchtte”.

In elk dorp van Tolatul (Moungdaw) hoorde Begum schoten en zag hoe Myanmarese militairen haar dorp afbrandden en mensen doodden. Zij vluchtte daarop samen met haar familie naar een rivieroever, maar werd omsingeld door het leger. “De soldaten schoten daar 50 tot 60 mensen dood. Sommigen van hen sprongen de rivier in, maar slechts enkelen overleefden het”, vertelde de getroffen vrouw.

Het leger doodde binnen vier tot vijf uur alle mannen, verbrandde hun lichamen en begraafde hun. Ook gooide de militairen de vier maanden oude baby van Begum in het vuur. De soldaten verkrachtten jonge vrouwen, waaronder Begum, voordat ze haar huis in brand staken.

Begum en haar schoonzus slaagden er in om de grens tussen Bangladesh en Myanmar te bereiken.

Begum is niet de enige die als een overlevende de hel op aarde heeft meegemaakt. Het leven van de 50-jarige Rohingya-moslim Ali Hoeseyin zal ook nooit meer als vanouds worden. Hij zag zijn dochter van zeventien jaar voor zijn ogen verkracht en vermoord worden door het Myanmarese leger. (LEES meer + FOTO’S)

Meest vervolgde minderheid

Sinds augustus 2017 vluchtten meer dan 750.000 Rohingya, voornamelijk vrouwen en kinderen, naar Bangladesh nadat Myanmarese legertroepen hardhandig hebben opgetreden tegen de moslimgemeenschap, beschrijft Amnesty International de misdaden van Myanmar.

Volgens de VN en vele anderen is meer dan 40 procent van de ontheemde Rohingya jonger dan twaalf jaar.

De nederzettingen in Kutupalong en Nayapar in de Bangladeshe stad Cox’s Bazar vangt bijna iedereen op die uit Myanmar is gevlucht.

De Rohingya, door de Verenigde Naties omschreven als ’s werelds meest vervolgde mensen, maken sinds 2012 etnisch geweld mee. De VN documenteert sindsdien massale verkrachtingen, moorden – met inbegrip van baby’s en jonge kinderen – brute mishandeling en verdwijningen gepleegd door Myanmarese troepen.

In een rapport verklaarden VN-onderzoekers dat de schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.

Turkije

Turkije was vorig jaar het land dat op internationaal niveau het meest opkwam voor Rohingya en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet (LEES meer + FOTO’S). Dat is ook door Bangladesh bevestigd. (LEES meer + FOTO’S).

De Rohingya bidden voor Turkije, zeiden Turkse parlementariërs die hen, net als de first lady van Turkije en Turkse ministers (FOTO’S), persoonlijk hebben bezocht. (LEES meer + FOTO’S)

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei toen “dat zij verplicht zijn moslims te helpen, ook als de wereld blijft zwijgen”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – LONDEN | Gepubliceerd: 19-08-2018

Aug 19, 2018
Loading posts...