<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 27, 2019

Turkije keurt beslissing Portugees parlement af

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de verklaring van het Portugese parlement over de Turks-Armeense gebeurtenissen in 1915 verworpen.

“We verwerpen de verklaring van het Portugese parlement op 26 april over de gebeurtenissen in 1915”, verklaarde het Turkse ministerie. “Dergelijke benaderingen die geschiedenis politiseren en internationaal recht en Europees recht negeren, kunnen nooit worden aanvaard”, benadrukte Turkije, dat wordt beschuldigd met een volkerenmoord.

Kwestie

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als ‘genocide’, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Documentaire

Een recent voltooide documentaireserie zal de valse propaganda onthullen van de Armeense diaspora over de gebeurtenissen in 1915 tijdens het Ottomaanse tijdperk, zei een vooraanstaande Turkse historicus donderdag. (LEES meer)

Frankrijk

Vrijdag merkte Turkije op dat Frankrijk de Armeniërs heeft bewapend en daarmee een rol speelt in de moord op de Turken. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 27-04-2019

Apr 27, 2019
Loading posts...