<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 17, 2019

Turkije niet onder indruk van NAVO-dreigement VS

Turkije accepteert geen uitspraken die zijn NAVO-status in twijfel trekken, benadrukte de presidentiële woordvoerder İbrahim Kalın dinsdag.

Turkije zal in het kader van zijn multidimensionale buitenlandse politiek stappen blijven nemen die de positie van Turkije in de trans-Atlantische alliantie zullen versterken, zei Kalın in een interview.

De spanningen tussen de VS en Turkije namen in de afgelopen maanden opnieuw toe omdat Turkije binnenkort het geavanceerde S-400 Russische grond-luchtraketsysteem ontvangt. Washington stelt dat de S400-aankoop de rol van Turkije in het F-35 straaljagersprogramma (JSF) in gevaar zal brengen en zal leiden tot Amerikaanse sancties.

Eerder deze maand zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat het S-400-systeem mogelijk een risico kan vormen voor de NAVO. “Turkije moet kiezen, wil het een kritische partner blijven in de meest succesvolle militaire alliantie in de geschiedenis van de wereld, of wil het de veiligheid van dat partnerschap riskeren?”, vroeg Pence.

De Turkse presidentiële woordvoerder zei dat Turkije dergelijke uitspraken niet accepteert. “NAVO-lidstaten bepalen gezamenlijk over de status van een land in de NAVO, niet één land.”

“Bovendien hebben we geen waarnemersstatus, maar zijn we een van de leden. Turkije is een land dat inspraak heeft bij alle beslissingen”, sprak Kalın. “Daarom zullen we de positie van Turkije in de NAVO niet in twijfel trekken.”

In zijn opmerkingen herhaalde Kalın ook dat de Turkse relatie met Rusland geen alternatief is voor VS of Europa. Hij merkte op dat het vrij normaal is dat Turkije verschillende relaties op verschillende gebieden in zijn buitenlands beleid ontwikkelt.

S-400

Na langdurige inspanningen om een Amerikaanse luchtverdedigingssysteem te kopen en de VS de aankoop heeft tegengewerkt, besloot Ankara in 2017 om het Russische S-400-systeem aan te schaffen. Bovendien bezit ook een EU-lidstaat een Russisch luchtafweersysteem, de S-300.

Deskundigen melden dat Turkije bedreigen met het JSF-programma consequenties zal hebben voor de hele wereld. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 17-04-2019

Apr 17, 2019
Loading posts...