<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 13, 2021

Turkije noemt Facebook en Twitter ‘digitale dictators’

Turkije zal niet zwichten voor sociale mediabedrijven die zichzelf boven de wet zien als het gaat om individuele rechten, benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan woensdag. Het land laat zich niet onder druk zetten door die bedrijven en accepteert ook niet dat het geforceerd akkoord moet gaan met omstreden beleidswijzigingen die inbreuk doen op de privacy.

De opmerkingen van Erdoğan kwamen tijdens de uitreiking van de Media Oscars aan journalisten, georganiseerd door de Turkse vereniging van radio- en televisiejournalisten, in het presidentiële complex in de hoofdstad Ankara.

Hij beschuldigde sociale mediabedrijven ervan zich niet te houden aan gerechtelijke uitspraken in Turkije over accounts die terrorisme ondersteunen.

“We kunnen niet toestaan dat terrorisme, zijn propaganda, terrein wint in de virtuele wereld, net zoals we terrorisme niet binnen onze grenzen toestaan”, maakte hij iedereen duidelijk.

De Turkse president voegde eraan toe dat recente ontwikkelingen over de hele wereld het belang aantonen van de juridische strijd van Turkije tegen “digitale dictatuur en cyberpesten”.

“We zullen ons nooit overgeven aan een virtuele wereld waar mensen worden misbruikt, bedrogen, gelyncht en al hun rechten worden geschonden. We zullen blijven strijden tegen alle nepnieuws, laster, provocaties en beledigingen tegen Turkije die zogenaamd onder het mom van ‘vrije meningsuiting’ wordt toegestaan.”

Turkije vraagt Amerikaanse techbedrijven zoals Facebook, Youtube en Twitter om een vertegenwoordiging in Turkije om zo gebruikers die illegale praktijken uitvoeren een halt toe te roepen.

“Geen kantoor willen openen in Turkije, maar wel profiteren van alle reclame-inkomsten uit Turkije en de boel leegroven. Dacht het niet. Nu zwichten ze voor onze boetes [wegens niet nakomen van Turkse wetten]. Ze zullen die boetes moeten betalen net zoals ze in het Westen [Europa] doen”, aldus Erdoğan.

WhatsApp

Over dataverzameling en het gedwongen delen van gegevens [om Whatsapp verder te kunnen gebruiken] zei hij: “De data van Turkije moet in Turkije blijven. Daarom zijn we hard bezig geweest aan eigen alternatieven.”

Afgelopen week werd bekend dat Turken geforceerd meer gegevens moeten delen met WhatsApp en diens moederbedrijf Facebook als zij verder willen appen na 8 februari. Europeanen hoeven dat niet. Velen keuren die dubbele standaard af en stappen over naar andere berichtendiensten, waaronder BiP van eigen bodem. (LEES meer)

Het land heeft ook een onderzoek ingesteld naar WhatsApp. (LEES meer)

Turkse ambtenaren stappen over op ileti van defensiebedrijf Havelsan, de meest veilige berichtenapp ter wereld vanwege cryptografie (versleuteling) bekend als Whitebox. (LEES meer)

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-01-2021

Jan 13, 2021
Loading posts...