<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 11, 2021

Turkije opent groot goudcentrum in Maraş

In de zuidelijke Turkse stad Kahramanmaraş is vrijdag een groot goudcentrum geopend. Het project ter waarde van 350 miljoen lira, zo’n 35 miljoen euro, is gesteund door het Turkse ministerie van Industrie en Technologie.

Het goudbewerkingscentrum met daarin juweliers en ateliers bevat ook een ontwerp- en modelleringscentrum. “Deze industriële zone zal bij volle capaciteit voor 7.000 banen zorgen en zal Kahramanmaraş tot een van de belangrijkste centra van ons land in de goudverwerking maken”, zei de aanwezige Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens de openingsceremonie.

De Turkse industrie- en technologieminister Mustafa Varank reageerde dat “goud een zeer belangrijke plaats heeft in ons financiële systeem en onze cultuur”. “We staan ​​op de twaalfde plaats in de wereld wat betreft goudreserves en hebben ook nog goudreserves onder de grond liggen.”

Turkije heeft vorig jaar een goudexport van 800 miljoen dollar gerealiseerd. “Dat zal een miljard dollar worden”, aldus Varank. “Turkije kon in 2000 niet eens zijn eigen goud uit de grond halen.”

Goudvondsten

In juni ontdekte Turkije in de oostelijke Turkse provincie Ağrı een goudreserve van 20 ton, goed voor zo’n 1,2 miljard dollar. (LEES meer + FOTO’S)

Vorig jaar december werd nog een grote goudvondst – 3,5 miljoen ons ter waarde van 6 miljard dollar – gedaan in de noordwestelijke Marmara-regio door de Turkse kunstmestproducent Gübretaş. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-09-2021

Sep 11, 2021
Loading posts...