<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 24, 2016

Turkije reageert op besluit Europees Parlement: ‘Waardeloos en onbelangrijk’

Het besluit van het Europees Parlement dat de gesprekken met Turkije over toetreding tijdelijk moeten stoppen, is niet al te serieus genomen in Turkije.

De Turkse premier Binali Yildirim noemde donderdag de Europese beslissing onbelangrijk. “De snelheid van de gesprekken waren toch al niet super te noemen.”

EU-minister Ömer Çelik gaf aan dat Turkije het besluit als non-existent zal beschouwen. “Dit besluit is niet serieus te nemen. Het gaat om een visieloze en bekrompen beslissing.”

Turkse parlementariërs reageerden dat Turkije niet Europa verliest, maar sprake is van het omgekeerde: “Europa verliest Turkije. Europa handelt tegen zijn waarden in.”

Turkse journalisten noemen het besluit een gebluf van Europa. “Dat was nodig om de eigen gemeenschap wat rustig te krijgen nadat het heeft geblunderd. Daarnaast weet iedereen waarom het Europees Parlement zo’n oordeel heeft over Turkije, namelijk doordat Europarlementariërs (zoals de Nederlandse Kati Piri) hun informatie hebben gehaald van degenen die nu voortvluchtig zijn of zijn gearresteerd op verdenking van steun aan terreur.”

De oproep van het Europees parlement is juridisch niet bindend.

In 2017 wordt er een referendum overwogen in Turkije waarin het Turkse volk zal bepalen of Europa nog wel interessant is.

Shanghai Vijf

Woensdag, een dag voordat het Europees Parlement zou stemmen over Turkije, gaf de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan aan dat het besluit, positief of negatief, als waardeloos wordt bestempeld door het land.

Op dezelfde dag kreeg Turkije ook zijn eerste aanvraag van de Shanghai Vijf, het alternatief voor de Europese Unie. Het land is gekozen tot energievoorzitter van de energieclub van Shanghai Vijf.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 24-11-2016

Nov 24, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...