<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 20, 2016

EU wordt ‘gestraft’: Erdogan denkt over alternatief, de Shanghai Vijf

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan denkt aan een alternatief nu de Europese Unie Turkije 53 jaar aan het lijntje heeft gehouden en het toetredingsproces zeer traag verloopt. Zo denkt hij dat Turkije zich kan aansluiten bij de samenwerkingsorganisatie Shanghai Vijf, met daarin China en Rusland.

Dat zei Erdoğan zondag tegenover journalisten na zijn staatsbezoek aan Pakistan en Oezbekistan.

“De Brexit lijkt een samenhang te hebben met de overige lidstaten die met hetzelfde te maken kunnen krijgen. We horen geluiden uit Frankrijk en Italië. Daarnaast kwamen Europese ministers van Buitenlandse Zaken zeer urgent en woedend [na Turkse antiterreuroperaties] bij elkaar. Daar zei niemand, buiten Oostenrijk, dat de onderhandelingen met Turkije moeten stoppen. Maar Turkije moet zich veilig voelen”, sprak Erdoğan. “Turkije moet niet zeggen: Europa moet het worden, koste wat het kost. Zo denk ik erover.”

“Waarom zou Turkije niet toetreden tot de Shanghai Vijf?”, vroeg de Turkse president zich af. “Ik heb dat ook gezegd tegen de Russische president Vladimir Putin en tegen president Nazarbajev (Kazachstan). Ik denk dat het positief is als Turkije tot de Shanghai Vijf zou toetreden. Dat biedt meer bewegingsruimte.”

eu-wordt-gestraft-erdogan-denkt-over-alternatief-de-shanghai-vijf-2

De Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), oftewel Shanghai Vijf, is een groep van de zes landen China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan (later toegetreden) die zich samen willen verdedigen tegen dreigingen. Pakistan, India en Iran zijn waarnemend lid. Turkije is sinds 2013 dialoogpartner.

De zet van Erdoğan komt met name nadat de Europese Unie een harde toon heeft aangeslagen na Turkse arrestaties van terreursteuners. Daarnaast hebben Europese landen terreurverdachten en voortvluchtigen niet uitgeleverd aan Turkije na duizenden aanvragen middels dossiers.

De Turkse president overweegt in 2017 een referendum te houden waarin het Turkse volk zal worden gevraagd of ze wel of niet willen toetreden tot de Europese Unie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA –ANKARA | Gepubliceerd: 20-11-2016

Nov 20, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...