<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 25, 2016

Turkije: Subjectieve oneerlijke Moody’s in opdracht bezig

Turkse ministers reageren woedend op Moody’s sinds de verlaging van de kredietwaardigheid van het land naar een niveau waarbij investeringen worden afgeraden, terwijl het goed gaat met de Turkse economie en het land te sterk was voor een couppoging.

De Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdağ, reageerde zondag, net zoals zijn vele collega’s, hard op de Amerikaanse kredietbeoordelaar. “De Moody’s die drie dagen geleden zei dat de Turkse economie gemakkelijk is hersteld na de couppoging, komt drie dagen later met een verlaging van de kredietwaardigheid [met als reden dat het land met een couppoging te maken heeft gekregen]. Wat is er veranderd in die drie dagen?”, reageerde Bozdağ die daarna liet weten dat Moody’s in opdracht [van baronnen] heeft gehandeld.

“Het oordeel is niet objectief, maar subjectief en is in opdracht genomen. Moody’s wil een afzwakking van de sterke Turkse economie”, legde de Turkse minister uit. “De stabiele en voorspelbare Turkse economie is altijd sterk gebleven na diverse gebeurtenissen en zal niet door Moody’s in een crisissituatie terechtkomen. Turkije blijft sterk staan ondanks de gebeurtenissen zoals de Gezi-protesten, de juridische coup op 17-25 december, verschillende verkiezingen, drie miljoen vluchtelingen en de recente couppoging.”

De Turkse minister van Wetenschap, Industrie en Technologie, Faruk Özlü, moest ook wat kwijt tegen Moody’s: “In een periode waar de wereld niet eens achter fundamentele problemen kan aangaan [voor oplossingen], voert Turkije structurele hervormingen door en groeit nog eens daarbij. Het oordeel van Moody’s is ongegrond en verreweg van de waarheid.”

Minister van Financiën Naci Ağbal: “De structurele hervormingen blijven doorgaan, er worden maatregelen getroffen voor een nog snellere groei, de rente- en inflatie-indicatoren zijn goed. Het besluit van Moody’s is niet rationeel.”

De minister van Economische Zaken nodigde kredietbeoordelaars uit om eerlijk te blijven en te denken en gaf aan dat het recente oordeel bevooroordeeld en ongegrond is.

De minister van Handel, Bülent Tüfenkci, liet weten dat de Amerikaanse beoordelaar geen goede analyse heeft gemaakt. “Turkije groeide dit jaar harder dan 21 Europese landen en OESO-landen en groeit al 27 kwartalen achter elkaar. Ze hebben onze inspanningen niet gezien. Het Turkse volk kan gerust blijven. We hebben tot nu toe deze kredietbeoordelaars altijd laten verbazen en beschamen. De huidige beoordeling is geen weerspiegeling van de werkelijkheid.”

De Turkse premier liet weten dat de economie van het land geen economie is die zich laat leiden door een paar beoordelaars.

De Turkse president Erdoğan gaf in juli, na de couppoging, aan dat de collega’s van Moody’s, Standard & Poors, die gelijk na de mislukte staatsgreep ook met een verlaging kwamen, een politieke beslissing hebben genomen, in opdracht via ingehuurde lui en voorstanders van de coup. We hebben dit vaak gezien. Je kunt Turkije niet beoordelen. Binnenkort zullen ze weer hun virussen loslaten”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Sep 25, 2016
Loading posts...