<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 04, 2018

Turkije treft VS voor Manbij en levering JSF (F-35)

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, heeft maandag zijn Amerikaanse ambtgenoot en ex-CIA-baas Mike Pompeo gesproken in Washington.

Turkije en de VS zijn het eens over een stappenplan dat het mogelijk moet maken dat (de door de VS gesteunde) PYD- en YPG-terroristen vertrekken uit de Syrische Manbij, verklaarde Çavuşoğlu na zijn gesprek.

“Aan de details wordt nog gewerkt. Er is een vaste datum voor de uitvoering. Dit is afhankelijk van concrete (Amerikaanse) stappen op het veld. Dat moet binnen minder dan zes maanden.”

Turkije gaf eerder veelvuldig aan ook een militaire missie te starten om Manbij terroristvrij te maken. “Er zal geen onderscheid gemaakt worden tussen nationaliteiten van militairen: wie een YPG-uniform draagt, is doelwit.” In Manbij bevinden zich Amerikaanse soldaten naast YPG-terroristen. (LEES meer)

F-35

De twee buitenlandministers spraken elkaar ook over de levering van JSF-toestellen aan Turkije. “Net zoals eerder gepland zullen de eerste JSF’s 21 juni worden afgeleverd”, aldus Çavuşoğlu.

In de Amerikaanse senaat waren inspanningen de levering van de toestellen te blokkeren. (LEES meer)

Belofte

Turkije wacht al langer op de Amerikaanse belofte terroristen van de YPG en PYD te laten vertrekken richting het oosten van de Eufraat, verder weg van Turkije. Nu dat nog steeds niet is gebeurd, begon Turkije de militaire operaties Eufraat Schild en Olijftak om de terreurgroepen zelf te verdrijven uit Noord-Syrië.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Ankara, James Jeffrey, gaf eerder in 2016 tijdens een radio-uitzending van de BBC aan dat de VS zijn belofte aan Turkije niet is nagekomen. “Mijn 35-jarige ervaring is dat als je je belofte aan Turken niet nakomt, je heel snel spijt zult krijgen”, aldus Jeffrey. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 04-06-2018

Jun 04, 2018
Loading posts...