<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 27, 2018

Turkije biedt VS laatste kans voordat het zelf ingrijpt in Manbij

Het zogeheten Manbij-model in Syrië zal ervoor zorgen dat Turkije niet militair hoeft in te grijpen in het terroristische YPG-bolwerk Manbij. De door de VS gesteunde terreurgroep dient volgens Turkije zelf te vertrekken uit de nabije omgeving van de Turks-Syrische grens.

Die Amerikaanse belofte werd al eerder gedaan aan Turkije, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu vrijdag. “Daar heeft de VS zich niet aan gehouden. Ook heeft de VS zich niet aan de belofte gehouden dat het geen wapens meer zou uitdelen aan YPG.”

Nu Amerika een nieuwe buitenlandminister heeft die “vastberadener” lijkt in de oplossing van het terreurprobleem en als een van zijn eerste taken zich over Manbij buigt, zal Turkije samen met de VS YPG-terroristen uit Manbij wegjagen, zei Çavuşoğlu.

De Turkse minister stelt zich alvast veilig: “Als de VS zich niet aan deze nieuwe gezamenlijke stappenplan houdt, zal Turkije genoodzaakt zijn in te grijpen net zoals het in Afrin heeft gedaan [4.150+ uitgeschakelde terroristen]. De samenwerkingspoging is nodig om samen stappen te zetten in een kwestie die de betrekkingen verstoort.”

In Manbij bevinden zich ook Amerikaanse soldaten samen met YPG-terroristen. Turkije heeft meerdere keren benadrukt dat iedereen met een YPG-uniform, ongeacht uit welk land, doelwit is.

Ook benadrukte Çavuşoğlu dat het Manbij-model ook zal gelden voor Syrische steden ten oosten van de Eufraat. Daar dienen terreurgroepen ook te vertrekken, voordat Turkije langskomt.

S-400

De Turkse minister liet ook weten dat de nieuwe Amerikaanse minister Mike Pompeo Turkije graag wil spreken over de aanschaf van het Russische raketsysteem S-400.

“Laat ze eens met goede voorstellen komen voor Patriots of andere luchtverdedigingssystemen en deze ons zonder blokkades laten aanschaffen. We staan open voor samenwerkingen. Turkije accepteert niet dat ‘ik zal je sancties opleggen als je die (S-400) aanschaft’-mentaliteit”, aldus Çavuşoğlu.

Olijftak

De NAVO reageerde vorige week tevreden te zijn met het transparante verloop van de Turkse missie Olijftak in Afrin, die in maart is ingenomen door de Turken (foto’s inname). De stad wordt nu, nadat Syrische Koerden, Arabieren en Turkmenen zijn gered uit handen van PYD/YPG-terroristen (LEES meer), gesteund met de opbouw. (LEES meer + foto’s)

Bekentenis oud-ambassadeur VS

De Amerikaanse oud-ambassadeur in Ankara James Jeffrey gaf eerder in 2016 tijdens een radio-uitzending van de BBC aan dat de VS zijn belofte aan Turkije niet is nagekomen. “Mijn 35-jarige ervaring is dat als je je belofte aan Turken niet nakomt, je heel snel spijt zult krijgen” aldus Jeffrey. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 27-04-2018

Apr 27, 2018
Loading posts...