<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 18, 2018

Turkse militairen betreden Manbij, VS kijkt toe

Het Turkse leger heeft maandag de Noord-Syrische stad Manbij omsingeld. De Turkse strijdkrachten (TSK) zijn daar ondanks alle tegenwerkingen om de regio terroristvrij te maken: het gebied is een bolwerk van de Syrische tak van terreurgroep PKK, de PYD/YPG. In Manbij bevinden zich Amerikaanse troepen, die de YPG sinds augustus 2016 steunen in de strijd tegen een andere – inmiddels verdreven – terreurgroep, Daesh (IS).

Het Amerikaanse leger verklaarde op de hoogte van de Turkse militaire operatie. Beide landen hebben een stappenplan om de ‘Koerdische’ YPG uit de regio te krijgen en weg te drijven naar het oosten van de Eufraat. Die belofte deed de VS al eerder aan Turkije, maar de YPG bleef actief nabij de Turkse grenzen.

De Turkse buitenlandminister bevestigde dat Turkse militairen inmiddels hun positie hebben ingenomen rondom Manbij. “Turkije wil stabiliteit en vrede in de regio. We gaan Manbij teruggeven aan de echte bewoners.”

Turkse drones houden de regio en de stad in de gaten. Beide legers opereren onafhankelijk, benadrukt TSK.

Turkije is vastberaden zijn nabije grens met Syrië terroristvrij te maken, nadat het veelvuldig is aangevallen uit die regio (VIDEO). Turkije gaf eerder aan alle YPG-doelen uit te gaan schakelen en waarschuwde het Amerikaanse leger daarvoor.

De bevolking van Manbij bestaat voor negentig procent uit Arabieren. Lokale bronnen en veiligheidsexperts melden dat YPG en diens verwant PYD Noord-Syrische landstukken hebben toegeëigend en de bevolking hebben onderdrukt, net zoals in Afrin. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – MANBIJ | Gepubliceerd: 18-06-2018

Jun 18, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...