<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 12, 2019

Turkse oppositie niet blij met Franse zet

De grootste oppositiepartij van Turkije bekritiseerde vrijdag de Franse zet om 24 april als een dag van herdenking te maken van de gebeurtenissen in 1915 tussen Turkije en Armenië.

Het uitroepen van 24 april tot een herdenkingsdag is niet nuttig of acceptabel, reageerde Kemal Kılıçdaroğlu, leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

“Het oplossen van de problemen tussen Armenië en Turkije is mogelijk door een dialoog tussen hen, niet door tussenkomst van een derde land dat de grens overschrijdt en daarmee te ver gaat”, verklaarde hij.

Vrijdag haalde ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken uit naar Frankrijk. Frankrijk is het laatste land op aarde dat hierover mag spreken, gezien hun daden in Algerije en Rwanda, zei Mevlüt Çavuşoğlu. (LEES meer)

1915

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Bewijslast

Volgens deskundigen ziet de Armeense lobby de “genocide-industrie” als een bron van inkomst. “Armeense onderzoekers streven op Europese en Amerikaanse universiteiten ernaar de publieke opinie in de wereld te beïnvloeden met hun genocidevisie. De Armeniërs gebruiken enkel hun eigen bronnen op basis van verhalen. Armeense historici accepteren geen enkele andere bron, ook geen officiële bewijsstukken, brieven en rapporten. De mensheid wordt misleid.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 12-04-2019

Apr 12, 2019
Loading posts...