<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 08, 2021

Turkse president pakt VS terug: ‘Zogenaamde democratie’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vindt de bestorming van het Capitool in Washington choquerend voor de mensheid.

Zo reageerde hij vrijdag na het gebed in Istanbul. Hij betuigde zijn condoleances aan de families van degenen die zijn omgekomen tijdens de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw.

“De gebeurtenis in de VS, dat werd omschreven als de zogenaamde ‘bakermat van de democratie’, heeft de hele mensheid geschokt”, zei Erdoğan tegen journalisten.

Erdoğan zei dat hij hoopt dat de overgang van het presidentschap naar Joe Biden op 20 januari net zo rustig verloopt als de vertrekkende president Donald Trump in zijn verklaring heeft gezegd.

Amerikaanse wetgevers noemen de bestorming “een couppoging”. Biden vindt de Trumpaanhangers die het gebouw kort innamen “binnenlandse terroristen”.

Er is internationaal veel kritiek op de betoging. Ook is benadrukt dat met de bestorming van het Capitool het aanzien van de VS en de westerse democratie is aangetast.

Biden

Turkije heeft geen leuke eerste ervaring met de nieuwe president van Amerika. Vorig jaar kwam in augustus Biden’s belofte om Erdoğan omver te werpen in het nieuws. Hij zei daarvoor samen te zullen werken met de Turkse oppositie.

De Turkse reacties daarop waren massaal afkeurend en uithalend. Alle grote Turkse partijen, inclusief oppositie, reageerden met afschuw op de uitingen van Biden. Ze waren het allemaal eens dat de uitingen van Biden een aanval is op de Turkse soevereiniteit.

Reacties

De presidentiële woordvoerder İbrahim Kalın verklaarde in augustus dat de dagen van het oude (afhankelijke) Turkije dat orders opvolgt, voorbij zijn. “De analyse van Joe Biden is gebaseerd op pure onwetendheid, arrogantie en hypocrisie.”

“De dagen van het Turkije dat instructies [uit de VS] opvolgt, zijn voorbij. Maar als je nog steeds denkt dat je het kunt proberen, ga je gang. Wel zal je dan de prijs betalen”, confronteerde hij Biden.

De presidentiële communicatiedirecteur Fahrettin Altun reageerde dat de uitingen “de interventionistische houding van de Amerikanen en de spellen die zij met Turkije spelen, weerspiegelen”.

De geliefde Turkse binnenlandminister Süleyman Soylu was ook zeer duidelijk in zijn reactie: “Turkije is niet het oude Turkije. Probeer het maar opnieuw [couppoging in 2016]. We zijn er klaar voor @JoeBiden.”

De Turkse regeringspartij noemde de uitspraken “staatsmanonwaardig”.

De grootste oppositiepartij, CHP, verklaarde dat “onze democratie en ons streven naar vrijheid geen imperialistische impulsen nodig heeft”. “Onafhankelijkheid zit in ons karakter.”

Een andere grote Turkse politieke partij, MHP, reageerde ook met afschuw en noemde de wens van Biden “duivels”. “Hiermee is (nogmaals) bewezen wie achter de terreuraanslagen en de staatsgrepen in Turkije zit”, aldus leider Devlet Bahçeli.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-01-2021

Jan 08, 2021
Loading posts...